Stručnjaci poručuju: postoji pet različitih   brakova

Izvor: Blic, 21.Jun.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci poručuju: postoji pet različitih brakova

Postoji li tajna dobrog braka? Sudeći po književnici i novinarki „Njujork tajmsa“ Tari Parker - postoji. Njujorčanka koja se razvela pre 17 godina napravila je čitavu nauku od institucije zvane brak, a u tome su joj pomogli čuveni psiholozi i sociolozi.

U knjizi „Nauka o dobrom braku" Tara Parker je navela pet različitih vrsta brakova na osnovu načina na koji se supružnici svađaju.

Tradicionalan

Tradicionalni brak podrazumeva da muškarac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zarađuje, a da žena sedi kod kuće. Ukoliko ovaj odnos odgovara supružnicima, odnosno obe strane su zadovoljne i supružnici se međusobno cene, kod njih su svađe retke i takav brak ima najviše šanse da opstane.

Uklopiv

Ovde je reč o malo modernijem braku. Partneri ne provode sve svoje slobodno vreme zajedno, ali osećaju povezanost. Svako ima svoj posao, imaju različite prijatelje, ali kada uveče dođu kući, imaju utisak da su se vratili u svoje utočište. Jedno drugome pružaju podršku i ljubav, međusobno se cene i shvataju da su sloboda i iskrenost neophodni za dobar brak.

Odvojen

U ovoj priči sve na početku deluje idilično, ali su supružnici suviše jaki da bi pristali na različite kompromise, tako da uskoro svako počinje da vodi svoj život. Retko se svađaju, jer su uglavnom dovoljni sami sebi.

Operski

Kao u svakoj dobroj operi, ovde je snažan glas dominantan način komuniciranja. Opera se, međutim, izvede i završi, a parovi koji žive u ovakvom braku nakon svake žestoke svađe mire se u krevetu. I to je jedna ciklična priča. Svađa-seks-svađa-seks...

U jednom momentu jedna strana proceni da ni najbolji seks nije vredan tolikih svađa i napušta bračno gnezdo.

Progonilac/begunac

Istraživanja koja su trajala 30 godina pokazala su da je u ovoj vrsti braka progonilac u 80 odsto slučajeva žena. Ona želi da raspravlja o problemima, o velikim i malim, o bitnim i nebitnim... Muškarac se tada povlači, čita novine, gleda TV jer ne želi sukobe... Ali žene ne prestaju. Kada se muškarac naljuti, žene se povlače u sebe.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Stručnjaci poručuju: postoji pet različitih brakova

Izvor: S media, 21.Jun.2010

Postoji li tajna dobrog braka? Sudeći po književnici i novinarki „Njujork tajmsa“ Tari Parker - postoji. Njujorčanka koja se razvela pre 17 godina napravila je čitavu nauku od institucije zvane brak, a u tome su joj pomogli čuveni psiholozi i sociolozi...U knjizi „“ Tara Parker je navela...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.