Stručnjaci otkrivaju: Kolika je stvarno opasnost zaraze koronom preko hrane i ambalaže?

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2020, 20:46

Stručnjaci otkrivaju: Kolika je stvarno opasnost zaraze koronom preko hrane i ambalaže?

U pogledu hrane i ambalaze nema većih rizika od ostalih situacija.

Virusolog Fabricio Preljiasko, direktor Instituta "Galeazi" u Milanu tvrdi da je opasnost od prenošenja zaraze virusom korona preko hrane ili ambalaže veoma mali.

- Korona virus se može taložiti na prehrambenim paketima, ali za 4 sata gubi snagu. Osim toga, niske temperature unutar frižidera blokiraju cirkulaciju virusa, a u nekom trenutku ga "unište". Isto važi i za visoke temperature u rernama: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 60 stepeni je dovoljno da "ubije" virus - kaže on.

Corsa agli acquisti per il #coronavirus, #Coldiretti segnala +20% per frutta e verdura https://t.co/P4sjPnmBhC #alimentazione #food #fabrizio #pregliasco #universita #milano

— AngoloNews (@AngoloNews2018) April 9, 2020

Dakle, ističe on, u pogledu hrane i ambalaze nema većih rizika od ostalih situacija. Čišćenje se mora obaviti pravilno, pažljivo.

- Ali ne možemo sve dezinfikovati - kaze Preljiasko i ističe da pravila ostaju ista, a to znaci da je neophodno pariti ruke i nikad ih ne stavljati u usta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.