Stručnjaci dižu uzbunu: Zemlje širom sveta će biti u problemu

Izvor: B92, 12.Nov.2023, 13:37

Stručnjaci dižu uzbunu: Zemlje širom sveta će biti u problemu

Stručnjaci su upozorili su da će klimatske promene uskoro dovesti do preopterećenja zdravstvenih sistema širom sveta i pozivaju na preduzimanje snažnih mera.

To upozorenje izneli su generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, predsednik Konferencije UN o klimatskim promenama Sultan Al Džaber i specijalni izaslanik SZO za klimatske promene i zdravlje,

Suočeni smo sa jednom od najvećih pretnji po zdravlje čovečanstva, a još nije postignut imperativ hitnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sprovođenja mera za borbu protiv klimatskih promena.

Klimatske promene su stvarne i dešavaju se, a njeni efekti se osećaju širom sveta, poručili su stručnjaci u debati koju je organizovao pariski dnevnik Mond.

SZO procenjuje da se svaki četvrti smrtni slučaj može pripisati ekološkim uzrocima koji se mogu sprečiti i da klimatske promene pogoršavaju ove rizike.

Kako je navedeno, klimatske promene predstavljaju mnoštvo složenih zdravstvenih izazova, od ekstremnih vremenskih pojava preko širenja zaraznih bolesti do pogoršanja hroničnih bolesti.

"Ne možemo ih sprečiti vakcinom, niti ih lečiti antibiotikom. Ali znamo da možemo ublažiti efekte. Smanjenje emisije staklene bašte u svim sektorima je od suštinskog značaja za ograničavanje klimatskih promena. Da bismo to uradili, moramo dekarbonizirati naše energetske sisteme i smanjiti naše emisije za najmanje 43 odsto u narednih sedam godina", poručuju učesnici Mondove debate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.