Štrpce postiglo dogovor o struji

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrpce postiglo dogovor o struji

Meštani Štrpca od sutra počinju da plaćaju paušal za struju. To je rezultat dogovora predstavnika Srba i Kosovske elektroenergetske korporacije. Da bi domaćinstva dobila struju, KEK traži da više od 70 odsto stanovništva plati paušale.

Žitelji Štrpca od sutra počinju da plaćaju paušal za struju u iznosu od 26 evra po domaćinstvu i da potpisuju kolektivni dogovor o plaćanju električne energije.

To je rezultat dogovora predstavnika Srba i Kosovske elektroenergetske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korporacije, potvrdio je RTS-u predsednik Skupštine opštine tog mesta Bojan Savić.

"Danas je postignut dogovor sa predstavnicima Kosovske energetske korporacijie (KEK), a od sutra krećemo sa plaćanjem paušala kao i sa potpisivanjem kolektivnog ugovora o plaćanju električne energije", potvrdio je Savić. 

Da bi domaćinstva dobila struju, KEK traži da više od 70 odsto stanovništva plati paušale.

Srbi protestovali zbog struje

Mirnom protestnom šetnjom u Štrpcu, više stotina Srba iz Sirinićke župe pokušalo je da skrene pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na pokušaj izazivanja humanitarane katastrofe širih razmera sa nesagledivim posledicama, isključenjem struje.

Noseći srpske zastave, meštani Štrpca prošetali su od centra sela do crkve Svetog Jovana.

Prema rečima predsednika opštine Štrpce Zvonka Mihajlovića, protest je protekao mirno i bez incidenata.

"Odziv građana je bio veliki. Bilo je prisutno više od 500 ljudi. Naš cilj je da se nerazumni urazume i puste struju, a mi ne bežimo od odgovornosti da struju plaćamo pod uslovom da je i imamo"., rekao je Mihajlović.

Uprkos pozivu predstavnika opštine da se protestu priključe i ovdašnji Albanci, oni su odustali od protesta uz obrazloženje da ne mogu da prisustvuju.

Protest, koji su obezbeđivale jake snage Kosovske policije, protekao je mirno i bez incidenata.

Nepodnošljiva situacija

Opština Štrpce bez struje je od 30. juna. Žitelji te opštine su prvih 10 dana bili pod jakim režimom redukcija i struju su imali samo od ponoći do sedam časova ujutru, a od 11. jula su u potpunosti bez električne energije.

Bez struje je, pored 13.000 Srba, i 3.500 Albanaca koji žive u ovoj opštini. Situacija u Štrpcu je izuzetno teška, a nestašica struje najviše se odražava na zdravlje ljudi, uredno pružanje zdravstvenih usluga, čuvanje namirnica i funkcionisanje kolektivnih cenatara u kojima je smešteno 320 interno raseljenih.

Predstavnici KEK-a zatražili su ranije od Srba, pored nadležnosti nad trafostanicom u Štrpcu, i potpisivanje kolektivnih i pojedinačnih ugovora sa ovom kompanijom o plaćanju struje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.