Izvor: Politika, 24.Okt.2014, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stripom kroz Veliki rat

Izložbom stripa „Prokleti rat” francuskog autora Žaka Tardija u Francuskom institutu je na nekonvencionalan način obeleženo 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Pored Tardijevih stripova, prikazane su i „Linije fronta”, stripovi iz zajedničkog francusko-srpskog strip izdanja sa delima francuskih i srpskih autora.

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro izrazila je zadovoljstvo što beogradska publika ima priliku da vidi upečatljive kadrove iz svakodnevice Prvog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svetskog rata iz opusa Tardija, majstora savremenog stripa. Ona je objasnila da Tardi prikazuje rat očima običnog čoveka, da se njegovi junaci plaše, da im je hladno i da su daleko od stereotipnih heroja koji se inače sreću u stripu.

Strip album „Prokleti rat” objavila je 2009. godine izdavačka kuća „Kasterman” i doživeo je veliki uspeh u Francuskoj i Evropi. Plod je saradnje između crtača Žaka Tardija i scenariste Žan-Pjera Vernea, istoričara, stručnjaka za Prvi svetski rat.

Izložba će biti otvorena do 6. decembra, a zatim će biti predstavljena u Novom Sadu i Nišu.

Tanjug

objavljeno: 24.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.