Strip kao najveća ljubav

Izvor: RTS, 12.Nov.2012, 02:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strip kao najveća ljubav

Među pedesetak istaknutih srpskih strip autora, čiji se stripovi objavljuju i čitaju širom Evrope, je i leskovčanin Marko Stojanović. On je samo u poslednjih dvadeset dana dobio čak četri priznanja, a kroz školu stripa koju vodi, do sada je prošlo oko 600 dece.

Umesto uz bajke Marko Stojanović iz Leskovca odrastao je uz stripove. Tako je naučio slova i već sa pet godina postao zaljubljenik devete umetnosti.

Ovaj tridesetčetvorogodišnjak jedan je od najznačajnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << srpskih strip scenarista i crtača, publicista, prevodilac, idejni tvorac Balkanske smotre mladih strip autora.

Njegov radni dan počinje u Osnovnoj školi "Josif Kostić", gde predaje engleski jezik, a završava se u školi stripa koju uspešno vodi već 17 godina.

"Mene ništa osim stripa u formi crtanja nije interesovalo. Samo strip kao medij i uvek sam imao neke svoje priče za stripove i uvek u formi pripovedanja", kaže Marko.

Njegovi junaci iz pustolovno-istorijskog strip serijala "Vekovnici" odavno su osvojili čitaoce, ali i nagrade. Za dela i doprinos razvoju stripa Marku je dodeljeno četrdesetak nagrada u zemlji i inostranstvu. Među njima i tri oktobarska priznanja grada Leskovca.

"Škola stripa je bila za mene ostvarenje mojih snova. Dala mi je prve profesionalne smernice", kaže Stojanović.

Uprkos krizi i bez finansijske podrške lokalne zajednice škola stripa u Leskovcu opstaje zahvaljujući Markovoj volji, entuzijazmu i želji da pomogne mladim talentima. Miši Cvetkoviću je ovo mesto bilo odskočna daska za dalje školovanje.

"Mene je škola stripa bukvalno odvela prvo u Srednju umetničku školu, a posle i na Likovnu akademiju koju sam završio i sada radim kao nastavnik", kaže Miša Cvetković, nastavnik likovne kulture.

U školu stripa došao je i sedmogodišnji Marko Miladinović koji je, kako kaže zadovoljan, voli da crta i već su mu dva stripa objavljena u lokalnim novinama.

Krenuo je stopama Nikole Mitrovića Kokana jednog od autora čuvenih Mirka i Slavka čije ime s ponosom nosi škola stripa u Leskovcu. Oni koji vole devetu umetnost s ponosom govore i o Marku Stojanoviću koji ne živi od stripa, već za strip.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.