Stres utiče na neplodnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stres utiče na neplodnost

Parovi koji su izloženi različitim vrstama stresa – od onog koji izaziva savremeni život, preko preispitivanja lične seksualnosti, pritiska sopstvene želje i očekivanja okoline, do brige zbog otkucavanja biološkog sata – teže dolaze do potomstva.

Porast steriliteta, kao jedna od karakteristika savremenog sveta, uzrokovao je i nova istraživanja o uticaju stresa na neplodnost ljudi, jer za 10 odsto slučajeva steriliteta medicina još nema egzaktno objašnjenje njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uzroka.

"Ispostavlja se da je stres jedan od jako važnih faktora koji utiču na sterilitet, naročito u razvijenim industrijskim zemljama, gde način života i stalni pritisak da moramo više da radimo, da zarađujemo, ostavlja posledice", kaže prof. dr Slobodan R. Radulović, jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti reproduktivne medicine.

Zbog činjenice da se u 10 odsto slučajeva steriliteta ne može dati egzaktno objašnjenje njegovog uzroka, odgovor se takođe traži u domenu psihologije. Veruje se da je u mnogim slučajevima neplodnosti u pitanju takozvani psihogeni sterilitet, bez obzira da li se radi o nemogućnosti začeća prirodnim putem ili o slučajevima u kojima ne dolazi do trudnoće u procesu vantelesne oplodnje.

Parovi koji žele da se ostvare kao roditelji izloženi su različitim vrstama stresa – od onog koji izazivaju savremeni život i životne okolnosti, preko preispitivanja lične seksualnosti, pritiska sopstvene želje i očekivanja okoline, do brige zbog otkucavanja biološkog sata ili vođenja računa o plodnim danima.

Dodatni stres izaziva i sam postupak vantelesne oplodnje koji podrazumeva ubrzan tok fizioloških reakcija.

"To je apsolutno izazov za kontrolni mehanizam svake žene", kaže dr Radulović i ističe da se pokazalo da je emocionalno stanje žene od izuzetnog značaja i za sam ishod vantelesne oplodnje.

"Za nas koji se bavimo reproduktivnom medicinom ključno pitanje je bilo zašto često ne dolazi do trudnoće, čak i u situaciji u kojoj deluje da su u postupku vantelesne oplodnje ostvareni svi preduslovi, kao što su odlični embrioni i dobar endometrijum", ističe dr Dragana Bojović Jović, supspecijalista fertiliteta i steriliteta.

Tragajući za odgovorom, tim stručnjaka predvođen dr Bojović Jović, obavio je opsežnu studiju koja je ukazala na veze između psihološkog stanja žena i ishoda vantelesne oplodnje.

„U toku naše studije apsolutno smo potvrdili povezanost između imunoloških promena na nivou jajnika i same materice sa tim kako se žena oseća. Radi se o dubinskim negativnim osećanjima, koja se tiču depresije, anksioznosti i stresa", objašnjava dr Bojović Jović.

Rezultati pokazuju da nivo stresa u svim fazama ima uticaja na ishod vantelesne oplodnje, ali da se taj stepen razlikuje u odnosu na to o kojoj se fazi radi. Utvrđeno je da u fazi stimulacije jajnika, koja je posebno izazovna za biološku spremnost organizma kod žene, povećanje anksioznosti za jednu mernu jedinicu umanjuje za 33 odsto šansu da žena zatrudni. U fazi vađenja jajnih ćelija, stres preuzima značajnu dijagnostičku ulogu, te ukoliko nivo stresa poraste za jednu mernu jedinicu šansa da žena zatrudni je 17 odsto manja.

„Jako je važno da se pacijentkinje suoče sa svojim emocionalnim plaštom, jer je uz razgovor sa lekarom i psihologom od izuzetnog značaja aktivna uloga same žene", kaže dr Bojović Jović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.