Streljaštvo: Preminuo bivši selektor Branislav Lončar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2019, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Streljaštvo: Preminuo bivši selektor Branislav Lončar

Dugogodišnji reprezentativac i selektor streljačke reprezentacije Jugoslavije Branislav Lončar preminuo je posle duge bolesti u 82. godini u Novom Sadu, saopštio je danas Streljački savez Srbije.

Lončar je rođen 19. novembra 1937. godine u Karađorđevu u opštini Bačka Palanka, a od 1961. živeo je u Novom Sadu. Streljaštvom je počeo da se bavi sa 11 godina.

Za nacionalni tim Jugoslavije debitovao je 1954, a kao takmičar osvojio je pet medalja na svetskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvenstvima, 11 na šampionatima Evrope, tri na Mediteranskim igrama i 27 na prvenstvima Balkana, što u pojedinačnoj što u ekipnoj konkurenciji. Prvak Jugoslavije bio je 15 puta.

Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. i Meksiko Sitiju 1968.

Kao selektor, reprezentaciju Jugoslavije je sa velikim uspehom vodio duže od jedne decenije. Lončar je bio selektor Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Seulu 1988, Barseloni 1992, Atlanti 1996. i Sidneju 2000.

U tom periodu jugoslovenski strelci su osvojili tri zlatne, dve srebrne i četiri bronzane olimpijske medalje, uz veliki broj odličja na svetskim i evropskim šampionatima.

Nosilac je nacionalnog sportskog priznanja i dobitnik brojnih društvenih i sportskih nagrada.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.