Štrbac: Hrvati bi trebalo da ćute za sva vremena

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Avg.2015, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrbac: Hrvati bi trebalo da ćute za sva vremena

BANJALUKA - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da je Međunarodni sud pravde rekao da je "Oluja" etničko čišćenje, zbog čega Hrvati, da su malo objektivniji i racionalniji, ne bi slavili tu akciju, nego bi trebalo da ćute za sva vremena.

Štbac je večeras u Banjaluci predstavio nove publikacije "Veritasa" koje svjedoče o "Oluji", kao i cijelom prethodnom ratu, napominjući da je autor dva od tri naslova.

"Jedna od tih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je knjiga 'Hronika prognanih Krajišnika', u kojoj se nalaze tekstovi koje sam objavio u raznim biltenima, kao i kolumne objavljene u 'Večernjim novostima' i 'Politici'", rekao je Štrbac prije početka promocije.

Prema njegovim riječima, u toj hronici nalazi se i dio istorije, i dio sadašnjosti, ali i malo budućnosti

"Objavili smo i knjigu 'Prohujalo sa olujom', koju smo preveli na engleski jezik, te su prevodioci sadržaj ove knjige prilagodili američkom tržištu. U toj knjizi se nalaze tekstovi iz ranijih mojih hronika, ali smo uvrstili i tekstove o događajima novijeg datuma", istakao je Štrbac.

On je naveo da se ova knjiga već nalazi u prodaji širom svijeta, te da je za nju veliko interesovanje pokazala i grupa studenata iz Bostona, kojima je u Beogradu održao predavanje o ratu devedesetih godina prošlog vijeka na području Hrvtaske i Krajine.

Štrbac je podsjetio da je nedavno Centar "Veritas" objavio i bilten koji je posvećen dvadestogodišnjici progona Srba u "Oluji".

"Njegov značaj je u tome što je prvi put objavljeno 7.210 imena ubijenih Srba na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine. Objavili smo potpunu analizu spiskova, posebno za cijeli rat, a posebno za 'Oluju', te prevod izvoda presude Međunarodnog suda pravde", rekao je Štrbac.

On je pojasnio da je ova presuda objavljena na engleskom i francuskom jeziku, i to dio koji se odnosi na kontratužbu Srbije protiv Hrvatske, za zločin genocida u "Oluji", u kojem se nalaze ocjene Suda šta je to što se desilo Srbima u toj akciji.

"Sud je rekao da je to etničko čišćenje zbog kojeg Hrvati, da su malo objektivniji i racionalniji, ne bi slavili 'Oluju', nego bi trebalo da ćute za sva vremena", istakao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, sve knjige naišle su na veliko interesovanje publike.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

"Hrvati bi trebalo da ćute za sva vremena"

Izvor: Vesti-online.com, 05.Avg.2015

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da je Međunarodni sud pravde rekao da je "Oluja" etničko čišćenje, zbog čega Hrvati, da su malo objektivniji i racionalniji, ne bi slavili tu akciju, nego bi trebalo da ćute za sva vremena...Štbac je u sreu uveče...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.