Izvor: Blic, 22.Avg.2016, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stražilovo" za Čolakovića i Šaulu, specijalna nagrada Jeleni Stajić

Nagrada "Stražilovo" pripala je ove godine Ranku Čolakoviću za knjigu poezije "Jesi li živ živi pesniče" i Goranu Šauli za knjigu pesama "Grob novog doba", saopštilo je danas Brankovo kolo. Specijalna nagrada "Stražilovo" za najbolji pesnički prvenac pripala je Jeleni Stajić za zbirku poezije "Voleti ono što imaš". Nagrada "Stražilovo" dodeljuje se za najbolje knjige objavljene u Brankovom kolu, a jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: Nenad Grujičić, Marija Sloboda i Ivan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lalović.

Ranko Čolaković (1951, Medojevići kod Sokoca), objavio je šest pesničkih knjiga.

Diplomirao opštu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu koje, zbog rata, napušta 1992. godine i danas živi u selu Krušedol u Sremu. Izbijanjem ratnih sukoba, Čolaković je napravio otklon prema svemu - četvrt veka ništa nije pisao niti objavljivao, bio je ulični prodavac knjiga u Podgorici, Ulcinju i Valjevu.

Ratno ludilo i njegove posledice, na polju etike, Čolaković je doživeo kao potpuni slom smisla i nade, gde je pesnički jezik "postao osujećeni medijum".

Žiri njegovu novu knjigu ocenjuje kao "nesvakidašnju i proživljenu", koja temu ''pesnikovanja'' i poziciju pesnika u svetu "podiže do tačke vrenja svesti sa osloncem na harmsovsku ironiju, grotesku i sarkazam".

"Iz ovog moćnog kruga pesama ishode i tonovi demistifikovanja mitova i ideoloških (plemenskih) predrasuda uz pomoć narodne leksike i idiomskih rešenja, te biranih lirskih problesaka, slika i prizora, koji usložnjavaju lepotu pesničkog teksta dajući mu originalni stvaralački pečat", stoji u obrazloženju.

Goran Šaula (1959, Kabatovci kod Laktaša) objavio je šest pesničkih knjiga i roman. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje stekao u Banjaluci, gde i danas živi.

Nagradjena knjiga "Grob novog doba" predstavlja, prema oceni žirija, zrelo pesničko delo.

"U prvom delu, pesnik uspostavlja dijalog sa vremenom Vizantije, sa ličnostima iz srpske duhovne i književne tradicije, pokazujući premoć poezije nad istorijom. U drugom delu knjige, pesnik dosledno i igrivo iskazuje (samo)svest o pesmi i činu pisanja, o nadahnuću i stihu, o presudnom značaju maternje melodije jezika u poeziji. Ne izostaje ni kritika savremenog čoveka 'u našem kraju', ljudske trulosti i greha u svakodnevnoj amoralnosti i nesavršenosti", navedeno je u obrazloženju.

Jelena Stajić (1994, Vukovar), do svoje treće godine živela u mestu Ada izmedju Osijeka i Vinkovaca. Sa porodicom 1997. preselila se u Turiju u Bačkoj, gde je završila osnovnu školu, a potom gimnaziju u Srbobranu.

Danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu studira srpsku književnost i jezik.

U svom pesničkom prvencu talentovana mlada pesnikinja sučeljava svetove konkretne i mistične stvarnosti, emocije ženskog i muškog principa, u neprestanom nadgornjavanju svetla i tame, a upečatljive lirske slike natopljene su i nanosima ironije koja omogućava iskošen pogled na svet, konstatovao je žiri.

Nagrada ''Stražilovo'' svečano će laureatima biti uručena 10. septembra, u 11 časova, na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću (rad vajara Jovan Soldatovića) u okviru 45. Brankovog kola koje će trajati od 9. do 19. septembra u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.