Izvor: Nezavisne Novine, 22.Avg.2016, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stražilovo ponovo okuplja razne generacije pjesnika

SREMSKI KARLOVCI - Rijetko koja književna, pjesnička nagrada, pogotovo u današnjem vremenu kada istih ima više nego što je nekada bilo pismenih, donese istinsku radost za pjesnika.

Upravo takav slučaj je sa nagradom "Stražilovo", koja se na istoimenom fruškogorskom vrhu u blizini groba Branka Radičevića dodjeljuje od daleke 1973. godine. Osnovni razlog za tako nešto jeste jer institucija "Brankovo kolo", zadužena za dodjelu ovog priznanja, u isti koš stavlja početnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i afirmisane pjesnike. To je, kako su rekli neki od ranijih laureata, neophodno za zdravu pjesničku komunikaciju, a komunikacija za poboljšavanje infrastrukture poezije. Tako će ove godine na srpskom Parnasu, kako štampa i literatura oslovljavaju Stražilovo, prilikom dodjele priznanja mlada pjesnikinja Jelena Stajić stati rame uz rame sa starijim kolegama Rankom Čolakovićem i Goranom Šaulom.

Odluku o laureatima žiri u sastavu Nenad Grujičić, Marija Sloboda i Ivan Lalović donio je jednoglasno na završnoj sjednici "Brankovog kola" održanoj juče u Sremskim Karlovcima. Nagrađene su Čolakovićeva knjiga "Jesi li živ živi pesniče", Šaulina "Grob novog doba", dok je nagrada "Stražilovo" pod epitetom "specijalna" pripala knjizi "Voleti ono što imaš" Jelene Stajić. Posljednja nabrojana nagrada već tradicionalno dodjeljuje se za najbolji pjesnički prvenac, a sve nagađene knjige prethodno bivaju štampane u izdanju "Brankovog kola".

"'Jesi li živ živi pesniče' nesvakidašnja je i proživljena knjiga, koja temu 'pesnikovanja' i poziciju pesnika u svetu podiže do tačke vrenja sa osloncem na harmsovsku ironiju, grotesku i sarkazam", saopštio je žiri povodom knjige Ranka Čolakovića (1951), koji je do sada objavio šest pjesničkih knjiga. Nagrađena knjiga specifičnog naziva, po riječima žirija, posebno je bitna jer prije nego što ju je napisao, pjesnik nije pisao ni objavljivao četvrt vijeka. Razlog za to, kada pjesnik pravi otklon prema svemu, krije se u početku ratnih sukoba na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka. Brojčano istog opusa kao i Čolaković, što se tiče pjesništva, Goran Šaula (1959) pored šest pjesničkih knjiga autor je i romana "Mramorna svadba", nagrađenog drugom nagradom na konkursu "Zlatna sova" prije dvije godine.  Djelo "Grob novog doba" ovog književnika sa adresom u Banjaluci žiri je ocijenio kao njegovo najzrelije pjesničko ostvarenje do sada.

"U svom pesničkom prvencu 'Voleti ono što imaš'  Jelena Stajić (1994), talentovana mlada pesnikinja, sučeljava svetove konkretne i mistične stvarnosti, emocije ženskog i muškog principa, u neprestanom nadgornjavanju svetla i tame", rečeno je povodom treće nagrađene knjige.

Nagrada će laureatima biti uručena 10. septembra na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću u okviru 45. "Brankovog kola", koje će trajati od 9. do 19. septembra u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.