Stravične scene nakon odlaska 100.000 ljudi: Ostao je grad duhova VIDEO

Izvor: B92, 04.Okt.2023, 21:48

Stravične scene nakon odlaska 100.000 ljudi: Ostao je "grad duhova" VIDEO

Skoro celokupno etničko jermensko stanovništvo pobeglo je iz Nagorno-Karabaha otkako je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad regionom.

Poslednjih godina, stanovništvo Nagorno-Karabaha procenjeno je na oko 145.000 ljudi.

Međutim, misija Ujedinjenih nacija, koja je ove nedelje posetila Karabah prvi put posle oko 30 godina, izvestila je da je manje od 1.000 etničkih Jermena ostalo u regionu, preneo je ruski nezavisni medij Meduza.

Jermenski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikol Pašinjan optužio je Azerbejdžan za "etničko čišćenje". Putevi koji vode do glavnog grada Nagorno-Karabaha, Stepanakerta, gotovo su pusti – tu su uglavnom vozila azerbejdžanske policije i vojske – i grad, što pokazuju brojne fotografije i video snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama, nakon egzodusa lokalno stanovništvo uglavnom u Jermeniji postalo je "grad duhova".

Ovaj planinski region na jugu Kavkaza je međunarodno priznat kao teritorija Azerbejdžana, ali je uglavnom bio naseljen Jermenima, a tri decenije Nagornim Karabahom je upravljala separatistička lokalna vlast. Jermenija i Azerbejdžan su ratovali dva puta oko te oblasti sve dok pre dve nedelje azerbejdžanske snage nisu preuzele punu kontrolu nad tim područjem.

Jermensko stanovništvo je pobeglo, uprkos uveravanjima zvaničnog Bakua da želi da reintegriše region bez diskriminacije lokalnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.