Stravična eksplozija u Bejrutu: Ubijen je VIDEO

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 19:12

Stravična eksplozija u Bejrutu: Ubijen je VIDEO

U izraelskom napadu na predgrađe Bejruta pogođene su prostorije Hamasa, usled čega je ubijen visoki zvaničnik Hamasa Saleh el Aruri, javljaju libanski mediji.

Policija je dobila poziv nešto iza 18 časova po lokalnom vremenu jer je došlo do eksplozije u jednoj od zgrada.

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je da je u današnjem izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijen njen visoki zvaničnik Saleh el Aruri.

"Ovo je atentat", naveo je portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hezbolaha, ne navodeći ko je bio meta i da li ima mrtvih ili povređenih u eksploziji.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba, prenosi libanska televizija El Majadin. Izraelska vojska zasad nije komentarisala incident. Predsednik Likuda, stranke izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Deni Danon pohvalio je na društvenim mrežama izraelske bezbednosne snage zbog ubistva El Arurija.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič napisao je na društvenoj mreži Iks:

"Neka nestanu svi naši neprijatelji".

Sa druge strane, izraelski mediji ističu da je iz vlade poslata direktiva kojom je ministrima naloženo da ne govore javno o napadu na Bejrut. El Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i navodno je imao važnu ulogu kada je reč o organizaciji terorističkih napada na Zapadnoj obali, piše Tajms of Izrael.

Portal navodi da je El Aruri bio de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali i dodaje da izraelski obaveštajci veruju da je on pomogao u planiranju otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera u junu 2014. godine, kao i brojnih drugih napada.

Nekoliko godina je proveo u izraelskim zatvorima, a pušten je u martu 2010. godine, nakon čega je učestvovao u postizanju dogovora 2011. godine kojim je predviđeno oslobađanje više od 1.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamenu za oslobađanje izraelskog vojnika francuskog porekla Gilada Šalita.

Živeo je u Istanbulu, ali je odande morao da ode kada je došlo do poboljšanja odnosa Izraela i Turske, posle čega je određeno vreme proveo u Siriji, da bi na kraju otišao u Bejrut, odakle je navodno upravljao vojnim operacijama Hamasa na Zapadnoj obali.

Prema navodima portala Tajms of Izrael, El Aruri je bio jedan od zvaničnika Hamasa koji je najbliže sarađivao sa Iranom i libanskom militantnom grupom Hezbolah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hamas potvrdio: U izraelskom napadu na Bejrut ubijen visoki zvaničnik El Aruri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2024

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je da je u današnjem izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijen njen visoki zvaničnik Saleh el Aruri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.