Izvor: B92, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stratfor: SRS polako gubi značaj

Ostin -- Rezultati izbora u Srbiji ukazuju da slabi uticaj Srpske radikalne stranke, ocenjuje Stratfor.

Agencija za strateško istraživanje i predviđanje navodi da bi SRS polako mogao da pređe u drugi plan. "S obzirom na odlučujuću promenu u izbornim rezultatima, čini se da se može slobodno reći da će srpski radikali... početi polako da nestaju iz vidokruga", piše u analizi Stratfora o parlamentarnim izborima u Srbiji.

Dodaje se da će zadaci nove vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - izručenje osumnjičenih za ratne zločine i popuštanje međunarodnoj volji u vezi s Kosovom - biti shvaćeni kao krupni, ali zato "potencijalna naknada iznosi bukvalno milijarde američke i, posebno, evropske pomoći".

Da su radikali pobedili na izborima, "morao bi da se vrlo brzo donese veliki broj izuzetno neprijatnih odluka", piše u analizi. Stratfor podseća da je programski cilj SRS-a objedinjavanje teritorija gde žive Srbi.

"Poraz SRS-a označio je početak kraja poglavlja u srpskoj istoriji koje su obeležila četiri rata pod bivšim predsednikom Srbije i SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem", navodi Stratfor.

"Nekoliko proteklih godina je bilo teško za Beograd, ali rezultat izbora pokazuje da je scena spremna za novo poglavlje, u kojem će Srbi ostaviti za sobom tragedije i izolaciju" iz prethodne decenije.

"Njihova iskušenja nisu gotova, i budućnost Kosova i BiH je i dalje nejasna, ali se čini da je najgore konačno iza njih", piše u analizi te agencije iz Teksasa u SAD.

Stratfor dodaje da je gotovo sigurno da će Ujedinjene nacije predložiti u narednim nedeljama uslovnu nezavisnost za Kosovo.

Ideja nezavisnog Kosova bila bi mrska vladi predvođenoj Demokratskom strankom, ali bi ona nevoljno, vremenom, ipak nastavila dalje, dok bi ta ideja za vladu predvođenu radikalnim bila isključena, i takva vlada bi mogla da postupi u besu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.