Strateško partnerstvo sa Kinom

Izvor: RTS, 25.Jun.2010, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateško partnerstvo sa Kinom

Političko poverenje Beograda i Pekinga osnov su razvoja strateškog partnerstva Srbije i Kine, ocenili premijeri dve zemlje Mirko Cvetković i Ven Đianbao. Cvetković potvrdio podršku Srbije konceptu jedne Kine.

Drugog dana posete Kini, premijer Srbije Mirko Cvetković razgovarao je sa premijerom Kine Ven Đianbaom i predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguom.

Premijeri Srbije i Kine, Mirko Cvetković i Ven Đianbao, zajednički su ocenili da je međusobno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političko poverenje Beograda i Pekinga osnov razvoja strateškog partnerstva dve zemlje.

Cvetković je rekao i da mu je kineski premijer preneo da Kina ne menja politiku podrške teritorijalnom integritetu Srbije, dok je Cvetković potvrdio podršku Srbije "konceptu jedne Kine".

"Kineski premijer je još jednom ponovio principijelni stav da njegova zemlja daje punu podršku teritorijalnom integritetu Srbije i da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i rešavanje svih otvorenih pitanja dijalogom", rekao je Cvetković.

Premijer Srbije je dodao da će Kina, kako su mu potvrdili njegovi domaćini, imati konstruktivnu ulogu kada je reč o Kosovu.

Cvetković je, nakon sastanka s kineskim premijerom u gradu Handžo, istakao da je dogovoreno da dve zemlje nastave ekonomsku saradnju, posebno u oblasti privrede, infrastrukture, poljoprivrede, nauke i tehnologije i kulture.

Napredak u ekonomskoj sferi

U susretku Cvetkovića i predsednika Svekineskog naradnog kongresa Vu Banguoa istaknuto je da su odnosi dve države dobri, da se saradnja zasniva na tradicionalnom prijateljstvu, ali da ima mesta za napredak, posebno u ekonomskoj sferi.

Cvetković i Banguo su konstatovali da postoji i strateško partnerstvo između Kine i Srbije.

Tokom sastanka istaknuto je, takođe, da Peking podržava teritorijalni integritet Srbije, a premijer Srbije je rekao da Beograd "čvrsto i nedvosmisleno podržava politiku jedne Kine".

Kina je jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija s pravom veta koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Iz Pekinga je najavljeno da će predsednik Svekineskog narodnog kongresa u julu posetiti Beograd, gde će prisustvovati polaganju kamena temeljca za most Zemun-Borča.

Saradnja u oblasti energetike i infrastrukture

Višednevnu posetu Kini, Cvetković je počeo juče susretima s potpredsednikom kineske vlade Huei Liangjuom i predstavnicima najvećih kineskih kompanija.

Premijer Srbije juče je izjavio da među kineskim privrednicima postoji zainteresovanost za saradnju sa srpskim partnerima, posebno u oblasti energetike i infrastrukture.

Prema njegovim rečima, kineska strana je zainteresovana i za ulaganja u hidroelektrane, a razgovaralo se i o grinfild investicijama u Srbiju.

Među kineskim privrednicima koji su prisustvovali sastanku bili su i predstavnici firme CRBC koja će graditi most Zemun-Borča.

U okviru posete Kini, Cvetković će prisustvovati i obeležavanju Nacionalnog dana paviljona Srbije u okviru Svetske izložbe "Ekspo 2010", koja se održava u Šangaju.

Cvetkovićeva poseta Kini nastavak je poseta visokih srpskih i kineskih delegacija. Delegacija Srbije, koju predvodi premijer, posle Kine boraviće u dvodnevnoj poseti Južnoj Koreji.

Avgusta prošle godine, u Kini je boravio predsednik Srbije Boris Tadić, koji je tada, sa domaćinom, šefom kineske države Hu Đintaom, ocenio da produbljivanje prijateljskih odnosa i uspostavljanje strateškog partnerstva predstavlja zajedničku težnju dva naroda i da je to od suštinskog interesa za obe države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.