Strategija protiv korupcije: Pod lupom lekari, političari, javne nabavke

Izvor: Blic, 12.Mar.2013, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija protiv korupcije: Pod lupom lekari, političari, javne nabavke

Stroža kontrola javnih nabavki, imovine političara i stranaka, odnos farmaceutskih kuća i lekara, transparentno finansiranje medija - osnovni su ciljevi Nacrta nacionalne strategije za borbu protiv korupcije. Agencija za borbu protiv korupcije dobiće ovlašćenja da istražuje da li su imovina i prihodi funkcionera u srazmeri.

O dokumentu na 17 strana, koji bi uskoro trebalo da bude objavljen a na koji se čeka dve i po godine, sledi javna rasprava. Među osnovnim ciljevima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su regulisanje sukoba interesa i kontrole imovine i prihoda javnih funkcionera, mehanizmi za utvrđivanje svrsishodnosti javnih nabavki i praćenje i sporovođenje ugovora, jasno definisani kriterijumi za odnos farmaceutskih kuća i lekarske prakse koji se odnosi na preporučivanje lekova, kao i poklone farmaceutskih kuća lekarima, izmenjen pravni okvir za izbor direktora škola, kao i transparentno vlasništvo i finansiranje medija i njihova uređivačka politika.

Za neprimenjivanje nacionalne strategije predviđene su i sankcije.

- Agencija za borbu protiv korupcije ostaće regulatorna institucija koja će obavljati nadzor, a dobiće i ovlašćenja da istraži lažne prijave imovine funkcionera i nesrazmeru između prihoda i imovine. Čim javnost bude upoznata s Nacrtom, kreće se s radom na akcionom planu koji treba da precizira mere i aktivnosti za sprovođenje strategije, rokove i odgovorne organe koji će sprovoditi aktivnosti - kaže za „Blic” Zlatko Minić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

- Neispunjavanje obaveza definisanih akcionim planom biće kršenje zakona, a Agencija će moći da predloži razrešenje funkcionera. Ono što je najvažnije jeste da postoji kvalitetan mehanizam za uspostavljanje sistema odgovornosti - naglašava Minić.

Klikni za uvećanje (+)

Nacrt strategije definisao je devet najrizičnijih oblasti, a to su: politička korupcija koja se odnosi na partije i na sukob interesa funkcionera, javne finansije, gde spadaju interna i eksterna revizija, kao i javne nabavke, zatim oblast privatizacije, pravosuđe, policija, oblast planiranja i izgradnje, zdravstvo, obrazovanje i sport i mediji.

- Postoji posebna oblast prevencije korupcije gde su definisani ciljevi, počev od toga kako država treba da podstakne civilni sektor da doprinese u borbi protiv korupcije do usvajanja zakona o uzbunjivačima. Nacrt strategije ima dobar sistem nadzora i odgovornosti, ima dobro prepoznate rizične oblasti i predstavljene probleme u tim oblastima. Na osnovu tih problema su jezgrovito i dostižno predstavljeni ciljevi koji posle mogu da budu sprovedeni akcionim planom, nema opštih mesta gde je nemoguće utvrditi da li su postignuti konkretni ciljevi i konkretne mere i aktivnosti - navodi Zlatko Minić.

Nenadić: Obezbediti primenu

Programski direktor organizacije “Transparentnost Srbija” Nemanja Nenadić ističe da, kako god izgledao konačni tekst strategije posle javne rasprave, najvažije je da bude obezbeđeno njeno sprovođenje, što je glavni nedostatak prethodne strategije.

- Jedna od novina su prekršajne kazne za odgovorna lica, kao i politička odgovornost. Najvažnije je da postoji delotvorni mehanizam za nadzor nad sprovođenjem strategije i odgovornost za rukovodioce koji ne izvrše svoje obaveze iz Strategije i Akcionog plana - zaključuje Nenadić.

Povezane vesti: Za godinu dana 2.000 političara u Srbiji uvećalo svoju imovinu Vladimir Goati: Političari protiv kažnjavanja za korupciju

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Strategija protiv korupcije: Pod lupom lekari, političari, javne nabavke

Izvor: BKTV News, 13.Mar.2013, 11:12

Stroža kontrola javnih nabavki, imovine političara i stranaka, odnos farmaceutskih kuća i lekara, transparentno finansiranje medija – osnovni su ciljevi Nacrta nacionalne strategije za borbu protiv korupcije. Agencija za borbu protiv korupcije dobiće ovlašćenja da istražuje da li su imovina...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.