Strategija koja Srbiji donosi samo najbolje: Zbog čega je Vučić nakon posete Americi zvao Ruse na sastanak?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Avg.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija koja Srbiji donosi samo najbolje: Zbog čega je Vučić nakon posete Americi zvao Ruse na sastanak?

Politička strategija predsednika Srbije uspeva da obezbedi podršku i Rusije i Sjedinjenih Američkih Država

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se pre pet dana u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Sastanak je trajao skoro dva sata, a najdominantija tema bilo je kosovsko pitanje i dijalog Beograda i Prištine.

Nakon niza sastanaka sa američkim zvaničnicima i razgovora o ponašanju Prištine koja unazađuje dijalog i skorije rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kosovskog pitanja, predsednik Srbije je danas imao sastanak sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Da to nije slučajno, govori i činjenica da su ruski ambasador i predsednik Vučić razgovarali upravo o Kosovu i prištinskim namerama protiv Srbije.

Politika koju zastupa predsednik Aleksandar Vučić upravo je bazirana na saradnji sa obe sile i razvoja bilateralnih odnosa i sa Rusijom, ali i Sjedinjenim Američkim Državama, te stoga nimalo ne čudi što je sastanak sa ruskim diplomatom zakazan odmah nakon posete Americi.

Kako je predsednik ranije rekao u Njujorku je sa Majkom Pompeom razgovarao o tome šta Srbija misli i koji joj je stav o rešavanju kosovskog problema i kako je naveo prvi put je to dovelo do toga da američka strana pruži iskrenu podršku Beogradu i uputi kritiku svojim "pulenima" iz Prištine.

- I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju - istakao je predsednik tokom posete Njujorku.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Aug 20, 2019 at 9:44am PDT

Ono što je proizašlo kao najvažnija stavka sastanka sa američkom administracijom jeste to što i oni, kao i ruska strana smatraju da takse koje su uvedene na srpsku robu moraju biti ukinute. Upravo to je odlična strategija srpske politike, koja uspeva da dve suprotne strane ujedini u kompromisnom stavu.

Predsednik Vučić je sa ruskim ambasadorom imao sastanak i zasigurno ga je lično informisao o uspehu koji je ostvario u Americi, gde je prepoznato da Srbija ne koči dijalog, već samo želi da se takse ukinu, Srbi ne maltretiraju, a dijalog vrati za sto.

Bilo je reči i o stavu Srbije koji je predstavljen celom svetu, pa i SAD-u i Rusiji, a to je da se naša država zalaže za stvarni kompromis u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, ali da ne očekuje skori nastavak dijaloga Beograda i Prištine, s obzirom na takse na robu iz centralne Srbije i situaciju na prištinskoj političkoj sceni.

Ambasador Bocan-Harčenko je rekao da je pitanje KiM od velike važnosti za stabilnost regiona i da je Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, spremna da doprinese rešenju u okviru međunarodnog prava.

Promena koju je predsednik Srbije izdejstvovao jeste da Amerika barem uputi opomenu Prištini, kada već ne istupa javno u okviru međunarodnih organizacija i ne pruža podršku Srbiji kao Rusija i njen predsednik Vladimir Putin.

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko saglasili su se da srpsko-ruski odnosi napreduju u skladu sa obostranom željom, kao i da će ta saradnja u budućnosti biti još kvalitetnija. U prilog tome govori  i činjenica da će potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, koje se očekuje 25. oktobra, dati novi kvalitet budućoj saradnji, jer omogućava slobodno kretanje robe, usluga i radne snage i pristup Srbije tržištu od oko 180 miliona potrošača.

BONUS VIDEO: Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.