Izvor: B92, 07.Maj.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke zamaskirale donatore

Beograd -- Stranke su u svojim izveštajima o finansiranju dostavljenim Skupštini prave donatore zamaskirali nepostojećim firmama ili gubitašima, piše "Danas".

Izveštaji o finansiranju stranaka za 2008. godinu koje su partije dostavile Odboru za finansije Skupštine Srbije i u koje su novinari lista "Danas" imali uvid, sadrže mnoštvo praznina i nelogičnosti, zbog čega će javnost nastaviti da sumnja u istinitost zvaničnog prikaza stranačkih kasa.

SRS i LDP >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu naveli nijednog pojedinca niti firmu koji su ih materijalno pomogli u toku prošle godine. DSS i naprednjaci Tomislava Nikolića nisu naveli nijedno preduzeće.

"Danas" je utvrdio da veći broj preduzeća koja su bila donatori SPS-a i PUPS-a uopšte nije zaveden u bazi podataka Agencije za privredne registre.

Ili je reč o grubom kršenju zakona, ili se radi o firmama koje su dale donaciju, a onda bivale ugašene, piše list.

Interesantno je da je najveći donator SPS-a firma Viadukt, koja je u 2008. ostvarila prihod od 3,2 miliona dinara, a socijalistima dala čak 2,7 miliona dinara.

Drugi donatori socijalista - firme Lađa, Hidro pro elektro i Furobata - nisu zavedeni u Agenciji za privredne registre.

Firma koju je Nova Srbija navela u izveštaju kao svog donatora - Panikop iz Brusa - u 2007. godini je poslovala s gubitkom.

Firma Birotehnika je prošle godine ostvarila profit od 76.000 dinara, a stranci Velimira Ilića je dala 50.000 dinara.

Jedino preduzeće navedeno u izveštaju PUPS-a (SPS Opod iz Sečnja) ne posotji u bazi podataka Agencije za privredne registre. Isti je slučaj s pojedinim donatorima SPO-a.

Više od trećine preduzeća koje je Demokratska stranka objavila kao svoje finansijere u 2008. ne postije u evidenciji Agencije za privredne registre, a tako je i sa svih šest firmi koje su u tom periodu finansirale G17 plus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.