Stranke o izbornim rezultatima

Izvor: RTS, 23.Mar.2014, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke o izbornim rezultatima

Stranački organi SPS-a, DS-a i LDP-a analizirali su rezultate na proteklim parlamentarnim izborima. SPS ističe da je sačuvana glasačka baza, demokrate će analizu nastaviti i sledeće nedelje, a neki od čelnika LDP-a podneli su ostavke na stranačne funkcije.

Nedelju dana posle izbora organi pojedinih stranaka su analizirali postignute rezultate. Jedne su analizirale zašto su ispod cenzusa, druge zašto su mu se približile, a treće se osvrću na sopstvene uspehe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Drugoplasirana koalicija sumira rezultate i kaže da je glasačka baza sačuvana, ističući onu na KiM.

"Stranke i koalicije koje su bile okosnica vlade, SNS i SPS su osvojile 202 poslanička mandata od 250. Mislim da je to nezabeležen slučaj u istoriji parlamentarizma i ne postoji nigde u svetu da posle dve godine vlasti, vladajuća koalicija osvoji toliko u proprocionalnom izbornom sistemu", kaže predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Predsedništvo DS-a je tri sata raspravljalo ko ima najveću odgovornost za rezultat od 6 odsto, koliko je ta stranka osvojila. Pozicija lidera nije bila tema.

"Kakav je stav stranke ne može da vam kaže niko u Predsedništvu. To će se videti na Skupštini i Glavnom odboru", kaže funkcioner DS-a Borko Stefanović.

Poput većine funkcioonera, lider stranke Dragan Đilas i predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović nisu želeli da daju komentare.

Demokrate sledeće sednice nastavljaju preispitivanje rezultata. Od glavnog odbora koji zaseda u nedelju očekuje se odluka o izborima u stranci.

Odgovornost za ostanak ispod cenzusa traži se i u LDP-u. Lider je još u izbornoj noći rekao da ne oseća odgovornost i da ne namerava da podnese ostavku.

Kako je RTS-u potvrđeno, zbog svog dela odgovornosti, potpredsednici Bojan Đurić i Ivan Andrić i funkcioner Mladen Bašić podneli su ostavke na stranačke funkcije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.