Stranke neće lako dati moć

Izvor: B92, 29.Jun.2010, 03:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke neće lako dati moć

Beograd -- Moć stranaka u Srbiji ostaće netaknuta, jer u vrhu vlasti ne postoji konsenzus oko uspostavljanja novih pravila igre u političkom sistemu, pišu "Novosti".

Paket zakona koje je predložio ministar državne uprave Milan Marković, a iza kojeg, kako tvrdi, stoji ceo DS, do daljeg ostaju u fioci.

U vrhu vlasti nemoguće postići dogovor oko ograničavanja moći političkih partija i donošenja za to odlučujućih zakona. Blanko ostavke i mandati prema izbornim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << listama su ključne tačke za ograničavanje moći partija.

Među partnerima u vlasti ne postoji čak ni jedinstven stav oko ukidanja blanko ostavki i rasporeda svih osvojenih mandata nakon izbora prema listama, a ne "ćefu" stranačkih vrhuški.

Čak ako bi partije i ”digle ruku” da im se novim propisima (od onih o biračkom spisku i izbornoj komisiji, do finansiranja) radikalno smanji uticaj, teško bi se ”iskorenila” praksa postavljanja kadrova po stranačkom ključu. Tako je u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića samo 20 odsto profesionalaca, odnosno tek svaki peti državni sekretar i pomoćnik ministra nema partijsku knjižicu.

"Tamo gde su slabe institucije, imate jake stranke. Ukidanje blanko ostavki je idealan cilj, ali mi za to nismo spremni, jer bi to u ovom trenutku samo otvorilo sezonu lova na poslanike i destabilizovalo ceo sistem", kaže ministar rada Rasim Ljajić.

I socijalisti ne kriju ”gard” prema ukidanju blanko ostavki. Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS, smatra da stranke ne crpe moć iz činjenice da raspolažu mandatima, već iz broja glasova koje im građani poklone na izborima.

"Mislim da naše stranke nemaju neprimereno veliku moć. Takođe, zašto bi neko ko je dobar stručnjak, a SPS samo takve bira, bio diskvalifikovan zbog toga što ima partijsku knjižicu ", poručuje Ružić.

S druge strane, Suzana Grubješić, potpredsednik G17, kaže da je Srbija ”klasična partijska država, u kojoj stranke praktično imaju svu vlast”:

"To se može promeniti samo izmenama izbornog sistema, tako što bi se veća moć dala pojedincima. Ali, to je u postojećoj podeli političkih karata u Vladi gotovo nemoguće", kaže ona.

Profesor ustavnog prava Ratko Marković kaže da je praktično nemoguće pristupiti ozbiljnijoj reformi političkog sistema dok se ne ”izbriše” anahroni i nedemokratski član 102 Ustava, koji predviđa da poslanik svoj mandat može da stavi na raspolaganje stranci.

"U Srbiji vlada partitodespotija, imamo višepartijski delegatski sistem, a poslanici su pretvoreni u puke 'poštare' volje stranačkog rukovodstva. Zato i ne treba da čude situacije u kojima se šef jedne partije i po dve godine ne sretne sa svojim poslaničkim klubom u Skupštini. To je velika opasnost za demokratiju i zato su hitno potrebne promene političkog sistema", upozorava za Vladimir Goati, predsednik ”Transparentnosti Srbija”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.