Stranke menjaju kao čarape

Izvor: Vesti-online.com, 05.Avg.2017, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke menjaju kao čarape

U skoro trećini od 170 gradova i opština u Srbiji bilo je, nakon lokalnih izbora u aprilu 2016, više od 160 slučajeva stranačkog preletanja odbornika iz jedne u drugu stranku, a neki su za svega godinu dana više puta menjali partijsku pripadnost - otkriva za "Vesti", Jovana Đurbabić iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

Objašnjava da za četvrtinu od 6.737 odbornika, nisu našli informacije o stranačkoj pripadnosti.

Koliko preleta su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << imali rekorderi?

- U Šapcu smo zabeležili dva slučaja da su odbornici za svega godinu dana napustili stranku na čijoj su listi ušli u parlament i onda promenili još tri partije. Odbornik iz Kruševca je u istom periodu promenio dve stranke, a bilo je još 163 slučaja odbornika koji su promenili partiju ili postali samostalni.

Gde toga ima najviše?

- Rekorder je Pančevo sa 12 prelazaka, a slede Kragujevac sa 11 i Merošina, gde je deset odbornika promenilo partijske boje.

Je l to izuzetak ili pravilo?

- Deluje da je pravilo koje vodi izigravanju poverenja građana i obesmišljava izbore. Uz "pozajmljene odbornike", skupštinska većina je prekrojena, a ta promena izborne volje birača mimo izlaska na birališta urušava njihovo poverenje u institucije i vladavinu prava.

Šta ljude navodi da lako promene zastavu?

- Njihovi motivi nisu do kraja ispitani i mada se ne može sve generalizovati, ima pretpostavki da to ne rade iz ideoloških i političkih ubeđenja, već vrlo često zarad lične koristi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.