Strani studenti u Velikoj Britaniji: Nova odluka ne garantuje posao

Izvor: B92, 13.Sep.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani studenti u Velikoj Britaniji: "Nova odluka ne garantuje posao"

Oni koji žele da studiraju u Velikoj Britaniji dobili su veću mogućnost da nakon školovanja ostanu tamo i zaposle se.

Helena Ivanov živi u Londonu - pre četiri godine ona je tamo otišla na master, a onda 2017. ostala i na doktorskim.

Dobila je stipendiju za doktorske studije kojom su joj pokriveni i troškovi života. Uz to, Helena predaje dva puta nedeljno na fakultetu, radeći kao asistent.

Ona je među 600 studenata koji su u periodu od 2015. do 2018. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine dobili vizu za studiranje u Velikoj Britaniji.

Prvenstveno zbog marljivosti i obrazovanja, a onda i sreće, kako sama kaže, doktorka Tijana Jevtić Vojinović iz Valjeva uspela je da odmah nakon završetka doktorata na Midlseks univerzitetu dobije posao.

"Dizajniram i testiram nove rehabilitacione metode koje podrazumevaju primenu robotike i biomedicinsko inženjerstvo u medicini", kaže Tijana za BBC na srpskom.

Ona radi kao docent na univerzitetu Koledž London u laboratoriji koja delom pripada ortopedskoj bolnici Rojal Nešnl.

Kaže da je oduševljena novim vestima jer će "ljudima sada biti lakše i neće morati da se plaše da neće naći posao".

"Posebno ako su usko specijalizovani za neku oblast, poput mene", kaže Jevtić Vojinović.

Tijana kaže da zna mnogo ljudi koji nisu uspeli da se zaposle odmah posle studija, jer je četiri meseca kratko vreme da napišu biografiju, dobiju pozive za razgovore za posao, odu na te razgovore.

"Da nisam dobila posao odmah posle studija, vratila bih se za Srbiju, pa bih odande tražila posao", govori Tijana o "najgorem scenariju koji je mogao da joj se desi".

Ipak, zbog stručnosti i malo sreće, dobila je posao u struci i mogućnost da živi u "najlepšem gradu na svetu", kako kaže.

Alister Džarvis, izvršni direktor univerziteta u Britaniji, pozdravio je ovu odluku, rekavši da je ona važna i sa ekonomskog stanovišta.

"Studenti će ponovo birati ovu zemlju za usavršavanje", kaže Džarvis.

Dodaje da izveštaji pokazuju da strani studenti donose 26 milijardi američkih dolara, ali da je Velika Britanija prestala da bude za njih "prvi izbor" zbog kratkog perioda tokom kog mogu da ostanu u zemlji nakon diplomiranja.

Alf Melmet, predsednik nevladine organizacije Migrejšn voč, tvrdi da je ova odluka "nepromišljena" i da bi ovaj korak mogao da dovede do toga da "strani studenti ostanu bez posla".

"Naši univerziteti privlače rekordan broj stranih studenata, tako da nema potrebe da se važnost studijske vize umanjuje", kaže Melmet.

Dajan Ebot, državna sekretarka vlade u senci, kaže da se oduvek govorilo da svršeni studenti treba da imaju mogućnost da rade u Velikoj Britaniji nakon studija, jer im to omogućava da doprinesu ekonomskom razvoju i istraživanjima na univerzitetima.

"Velika je šteta što ministri ranije nisu podržavali ove mere", rekla je Abot za BBC.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.