Strani studenti čiste divlje deponije u selu kod Užica

Izvor: Press, 09.Sep.2013, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani studenti čiste divlje deponije u selu kod Užica

Kamp se održava od 2009. godine u organizaciji Etno parka "Terzića avlija" i Sektora za ekologiju Etno udruženja "Zavičaj" u partnerstvu sa Volonterskim servisom i Mladim istraživačima Srbije.

U proteklih pet godina kroz kamp je prošlo preko 60 studenata volontera iz 20 zemalja sveta, kaže za Tanjug organizator kampa Saša Drndarević.

"Učesnici uklanjaju i čiste deponije duž lokalnih vodenih tokova, kao i prilaz selu duž magistralnog puta i pruge i za vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << svakog kampa izvuče se u proseku oko 800 vreća smeća zapremine 70 litara i po nekoliko traktora krupnog otpada.Volonteri učestvuju i u markiranju i uređenju pešačkih staza", kaže Drndarević.

Studentkinja iz Republike Češke Tereza Makhovičova kaže u izjavi za Tanjug da su ona i njene kolege naučeni vrednostima zaštite životne sredine i da žele to da prenesu i na lokalno stanovništvo.

"Podržavam ideju eko kampova. Pored ekoloških akcija veoma mi je bitna i interakcija raznih kultura I razmena mišljenja sa kolegama koje ovde dolaze iz celog sveta", ističe Makhovičova.

Volonteri na kampu u Zlakusi uporedo sa čišćenjem divljih deponija, uče srpske nacionalne folklorne igre,obilaze turističke lokalitete užičkog kraja i upoznaju se sa kulturom i tradicijom ovog kraja.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

BRAVO MLADI: Strani studenti čiste divlje deponije u selu kod Užica!

Izvor: Telegraf.rs, 09.Sep.2013

U selu Zlakusa kod Užica, u toku je peti Međunarodni eko-kamp, na kome studenti iz Japana, Nemačke, Češke, Španije, Rusije, Turske, Hrvatske i Srbije čiste divlje deponije sa ciljem da se Zlakusa proglasi prvim ekološki čistim selom u zapadnoj Srbiji

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.