Strani špijuni vršljaju Srbijom, ovo je spisak najaktivnijih

Izvor: Blic, 09.Jul.2014, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani špijuni vršljaju Srbijom, ovo je spisak najaktivnijih

Najaktivnije strane obaveštajne službe u Srbiji su ruski FSB, austrijska HNA i hrvatska SOA, tvrde dobro obavešteni sagovornici „Blica“.

Prisutne su i službe drugih zemalja, poput nemačkog BND-a i izraelskog Mosada i, naravno, sveprisutnih CIA, NSA i MI 6, koje često koriste usluge manjih agencija prijateljskih zemalja.

Broj stranih agenata, naravno, nije moguće utvrditi. Osim “klasičnih špijuna”, i onih koji u Srbiji borave kao razni atašei pri ambasadama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mnoge inostrane firme preko svojih sektora bezbednosti deluju kao produžene ruke obaveštajnih službi zemalja iz kojih dolaze.

Đukanović: Kod nas ne rade ruski špijuni

Crnogorski premijer Milo Đukanović odbacio je mogućnost da je Crnoj Gori odložen prijem u NATO zbog sumnji da u obaveštajnim službama rade ruski špijuni, pišu “Vijesti”. “Tokom svih mojih razgovora do sada nikada nije pomenuto da postoji makar jedno, a ne 25 do 50 lica koji na taj način ugrožavaju ono što su bezbednosni standardi.

- Generalno, kada god kompanije iz neke zemlje ulažu u Srbiju, pojačana je i aktivnost obaveštajnih agencija iz tih država. Naročito kada je reč o strateškim ulaganjima, kao što su ulaganja u NIS, gasovod „Južni tok“ - ocenjuje Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Upravo to bi mogao da bude slučaj i sa Crnom Gorom, kojoj je, prema pisanju AP-a, odložen prijem u NATO zbog sumnji da u crnogorskim obaveštajnim službama rade ruski agenti. Jedan zvaničnik NATO, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za agenciju AP da je procena da je između 25 i 50 agenata crnogorskih obaveštajaca povezano sa Rusijom.

- Već su pokrenute mere za neutralisanje njihovih aktivnosti, ali one zahtevaju vreme da bi bile uspešne - rekao je ovaj NATO zvaničnik.

Šta rade najaktivnije službe

Hrvati - Interesuje ih tržište Srbije i prate dešavanja u Vojsci Srbije Austrijanci - Vode računa o velikom broju firmi iz Austrije koje su došle u Srbiju Rusi - Zanimaju se za strateška ulaganja svojih kompanija Crnogorci - Prate one koji rade protiv crnogorskog premijera Đukanovića

Problem, prema Petrovićevim rečima, može da bude u tome što Crna Gora, kao i Srbija, sa EU i NATO ima potpisane sporazume o razmeni bezbednosnih podataka, pa u Briselu strahuju da bi nešto od podataka preko Podgorice moglo da završi u Moskvi. To, naravno, kako kaže, ne bi mogao da bude neki strogo poverljiv dokument, ali u NATO svakako ne žele da olakšavaju posao agentima FSB.

Kada je o Srbiji reč, osim FSB i HNA, koje se uglavnom bave zaštitom kapitala koji dolazi iz Rusije, odnosno Austrije, vrlo je aktivna i hrvatska SOA, koja se naročito interesuje za stanje u Vojsci Srbije. Mosad se, s druge strane, koncentrisao na delovanje u BiH, Sandžaku, na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji, pre svega zbog toga što tu deluju ekstremni islamisti.

I zapadne službe, ali i ruske, danas posebno prate i položaj Srbije u ukrajinskoj krizi, pa nije nemoguće da tu dođe do određenih preklapanja između agenata suprotstavljenih strana.

Jedan od nekadašnjih visokih funkcionera Vojnobezbednosne agencije, koji je želeo da ostane anoniman, navodi da je u Srbiji prilično aktivna i crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost. ANB, naime, prema njegovim rečima, prati i kretanje crnogorskih kriminalaca po Srbiji, ali istovremeno prati i sve one za koje sumnja da rade protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

FSB

Federalna služba bezbednosti, Rusija

Osnovana: 1995. godine

Direktor: Aleksandar Vasiljevič Bortnikov, od 2008. godine

Zaposlenih:

200.000 - 300.000

Naslednik čuvenog KGB-a, u čijoj je nadležnosti kontraobaveštajna delatnost, bezbednost graničnog pojasa, kontraterorizam i nadgledanje. Sedište je u Moskvi, na trgu Lubjanka, u nekadašnjem sedištu KGB-a.

SIS

Tajna obaveštajna služba, poznatija kao MI6, Velika Britanija

Osnovana: 1909. godine

Direktor: Ser Džon Sojers, poznatiji kao C (Si), od 2009. godine

Zaposlenih: 3.200

SIS, poznatiji kao MI6, od “Military Intelligence, Section 6”, što je korišteno kao skraćenica tokom Prvog svetskog rata. Postojanje MI6 nije zvanično potvrđeno sve do 1994. godine.

CIA

Centralna obaveštajna agencija, SAD

Osnovana: 1947. godine

Direktor: Džon O. Brenan, od 2013. godine

Zaposlenih: Više od 20.000

CIA je naslednik OSS, koja je osnovana 1942. godine kao agencija koja je analizirala sve strateške informacije. Posle rata je raspuštena, ali je već 1947. formirana CIA.

HNA

Austrija

Osnovana: 1956. godine

Direktor: Alfred Šac, od 1990. godine

Zaposlenih: 300 - 450

U nadležnosti HNA nalazi se jedan od najvećih prislušnih centara u Evropi - Kenigsvart. Izgrađen je u neposrednoj blizini Bratislave u Volfštalu. Centri poput ovog, samo manji, podignuti su kasnije i u drugim delovima Austrije.

BND

Nemačka

Osnovana: 1956. godine

Zaposlenih: 6.500

Direktor: Gerhard Šindler, od 2011. godine

Sedište agencije je u Berlinu, a drugi centar po važnosti se nalazi u Pulahu, pored Minhena.

MOSAD

Institut za obaveštajne i specijalne operacije, Izrael

Osnovan: 1947. godine

Zaposlenih: 1.200

Direktor: Tamir Pardo, od 2011. godine

Glavni posao Mosada je prikupljanje informacija koje se tiču bezbednosti Izraela, ali i planiranje i izvođenje specijalnih operacija van granica Izraela.

SOA

Sigurnosno - obavještajna agencija, Hrvatska

Osnovana: 2006. godine

Zaposlenih: 1.000

Direktor: Dragan Lozančić, od 2012. godine

Nastala je spajanjem Protuobavještajne agecnije (POA) i Obavještajne agencije (OA). Sedište joj je u Zagrebu, a ima još 10 regionalnih centara, i oko 300 lokacija u inostranstvu. Agencija je direktno potčinjena kancelariji nemačkog kancelara.

ANB

Agencija za nacionanu bezbjednost, Crna Gora

Osnovana: 2005. godine

Zaposlenih: 308

Direktor: Boro Vučinić, od 2012. godine

Naslednica Službe državne bezbednosti MUP-a Crne Gore.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Strani špijuni vršljaju Srbijom, ovo je spisak najaktivnijih

Izvor: NaDlanu.com, 10.Jul.2014, 09:38

Najaktivnije strane obaveštajne službe u Srbiji su ruski FSB, austrijska HNA i hrvatska SOA, tvrde dobro obavešteni sagovornici napšeg lista...Prisutne su i službe drugih zemalja, poput nemačkog BND-a i izraelskog Mosada i, naravno, sveprisutnih CIA, NSA i MI 6, koje često koriste usluge manjih...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.