Strani savetnici i imidž Srbije

Izvor: B92, 21.Avg.2013, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani savetnici i imidž Srbije

Beograd -- Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer potvrdio je da je dobio ponudu da savetuje srpsku Vladu.

Iako još nije zaključio sporazum sa srpskom vladom, izgleda da je to pitanje dana, jer Guzenbauer kaže da pozitivno gleda na buduću saradnju sa srpskom vladom.

Nekadašnji austrijski kancelar sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem razgovarao je prošle nedelje o tome da savetuje zvaničnike Srbije o oblasti evrointegracija.

Inače, Guzenbauer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je savetnik i u nekoliko poznatih svetskih kompanija.

Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, nekadašnji prvi čovek MMF-a Domenik Stos Kan, britanski eksperti Stiven Bajers i Piter Lili samo su neka od imena koja se pominju kao budući savetnici u Vladi Srbije. Dolazak ljudi iz inostranstva i njihova iskustva mogli bi da donesu pozitivne efekte za Srbiju.

Mihailo Crnobrnja, profesor Fefa, kaže da bi najviše voleo da se strani stručnjaci usredsrede na ono što je deficitarno, a to je, kako kaže, poštovanje zakona.

"Znači da oni iz svojih perspektiva Francuske, Austrije, ili ako dođe neko iz Velike Britanije, da ne pomažu u pravljenju zakona, to nije problem, nego u tome kako poštovati zakon", ističe Crnobrnja.

Milan Kovačevič, konsultant za strana ulaganja, smatra da do brzog napretka može da dođe ukoliko neko od stranih savetnika pomogne u razumevanju uloge MMF, odnosno kako da lakše dođemo do povoljnih kredita u inostranstvu, kao i do aranžmana sa MMF-om, koji bi, kako kaže, stvorio "poverenje kod nas".

Pomoć stranih eksperata mogla bi da bude značajna ne samo u Vladi, već i u javnim preduzećima.

Već znamo da je strana uprava u pivarama cementarama NIS-u napravila bolja preduzeća. Znači da bi u Srbijagasu neki stranac koji ne bi bio opterećen domaćim stvarima sigurno odmah pokrenuo to preduzeće.

Mercedes, Boš, japanske kompanije neki su od potencijalnih investitora sa kojima se u poslednje vreme razgovara o mogućnosti ulaganja u Srbiju. Za one koji još razmišljaju o ulaganju ovde, upravo dolazak stručnjaka sa strane mogao bi da bude značajan faktor u odlučivanju.

"Veliki investitori su toliko veliki da imaju svoja analtička odeljenja i svoje veze u MMF, EU i imaju informacije o tome kakvi smo mi. Mali i srednji investitori koji to nemaju gledaju da li mi imamo sa MMFom aranžman, da li je i kakav naš status prema EU i da li smo kandidat i da li smo počeli pregovore. Ti neki spoljašnji efekti su mnogo važniji za privlačenje investicija onih koji nemaju analtička odeljenja o nama jer svoju predstavu o nama baziraju od Fijata, Hjundaija... koji kao što rekoh su svetske anglomeracije i njima nije potrebno da dođe Stros Kan ili Guzenbauer da bi oni imali jasniji sliku o Srbiji", kaže Crnobrnja.

Konačan sastav Vlade kao i imena onih koji će u Vladi biti zaduženi za savetovanje u finansijama, privredi, poljoprivredi doneće i odgovor na pitanje kako će inostrani stručnjaci biti plaćeni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.