Stranci – vlasnici zemljišta

Izvor: Politika, 04.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci – vlasnici zemljišta

Cene kvadratnog metra u novogradnji u Budvi i Petrovcu kreću se od 2.500 do pet hiljada evra, a kvadrat zemljišta, u zavisnosti od lokaliteta, košta od dvesta do hiljadu evra, uz samu obalu. Iako je "kupoprodajna groznica" poslednjih meseci doživela blago zatišje, u budvanskoj opštini smatraju da će u toku sledeće godine biti nastavljen rast cena nekretnina. Procena je da će naredne godine od naplate poreza na prodaju nepokretnosti zarada dostići tri miliona evra. Cene kvadratnog metra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u novogradnji u Budvi i Petrovcu su od 2.500 do pet hiljada evra, a kvadrat zemljišta u zavisnosti od lokaliteta je između dvesta do hiljadu evra uz samu obalu. Lokalni agenti tvrde da su cene nekretnina u poslednje dve godine porasle i do 60 odsto. Davno napuštena, u korov zarasla, kamena kuća na strminama iznad mora prodaje se i do 30.000 evra. Na internet sajtovima može se, na primer, naći oglas da se kuća u Krašićima između Budve i Tivta prodaje i do 1.500.000 evra. Kvadratni metar kuće ili stana prodaje se po ceni od hiljadu do tri hiljade evra. Najskuplje kuće i stanovi su u Boki Kotorskoj, a od Budve prema Ulcinju nekretnine su, prema informacijama iz lokalnih agencija, prilično jeftinije.

Crnogorska vlada je usvojila nedavno predlog zakona kojim je omogućila strancima da neograničeno kupuju zemljište.

– Pošli smo od činjenice da nije moguće ograničavati građanima raspolaganje njihovom imovinom, odredaba novog ustava i potpisanog Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju Evropskoj uniji – objasnio je nedavno ministar finansija Igor Lukšić.

On je naveo da se ovo odnosi i na poljoprivredno zemljište, ističući da će odredba popraviti ekonomski položaj Crne Gore.

– Zadržali smo opštu odredbu da drugim zakonom može, izuzetno, da se propiše da na određenim područjima nije moguće steći ovo pravo svojine, ali smo cenili da ne možemo ničim da uvodimo barijere u trgovini nekretninama – rekao je Lukšić, prenosi Vibilija.

Druga novina ovog zakona je što omogućava prenošenje prava upravljanja i raspolaganja društvenom imovinom u trajno vlasništvo.

Kako pišu tamošnji mediji, opštinska kasa je na ime poreza na promet nepokretnosti teža za nešto više od pet miliona evra, duplo više nego prošle godine kada je na području metropole turizma prodato nekretnina u vrednosti oko 275 miliona evra.

Nekretnine se, naravno, kupuju ne samo za lično korišćenje već i da se daljim njihovim prometom pravi biznis. Jedan Englez je, prema pisanju "Internešnel herald tribjuna", stan kupljen u Kotoru renovirao i posle toga ga ponudio na prodaju za 360.000 evra. Isti list je naveo da su dve obnovljene vile iz 18. veka prodate za gotovo dva miliona evra. Cene nekretnina u Crnoj Gori, prema tvrdnjama upućenih, još nisu dostigle – rekord.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.