Štrajkači pozvali lokalnu vlast    da im se pridruži

Izvor: Blic, 29.Sep.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači pozvali lokalnu vlast da im se pridruži

Sombor - Radnici Poljoprivrednog preduzeća „Graničar" iz Gakova od prošlog četvrtka protestuju ispred sedišta gradske vlasti u Somboru. Juče su još jednom ponovili da ne odustaju od svojih zahteva i da će ispred Županije ostati sve do ispunjenja zahteva. U toku jučerašnjeg dana pridružilo im se i nekoliko desetina bivših radnika „Baneta" koji su u postupku likvidacije firme dobili otkaze. Ispred ulaska u zgradu lokalne samouprave ponovo je stajao kordon policije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Pozivamo i lokalnu samoupravu da nam se pridruži. Tražimo da nas vrate na njive da radimo, da proizvodimo ono za šta smo osposobljeni. Bili smo ovde šest dana i šest noći i ako treba, bićemo ovde još šest puta po šest dana i noći, ali istrajaćemo u svojim zahtevima - poručio je Jovan Vukobratović, predsednik Štrajkačkog odbora „Graničara".

Danonoćni protest ispred gradske uprave počeo je prošlog četvrtka kada su štrajkači u Sombor na razgovor pozvali ministre poljoprivrede i policije, predsednika Izvršnog veća Vojvodine i direktora Agencije za privatizaciju. Niko od njih se do sada nije pojavio pred štrajkačima. Radnici traže raskid ugovora o privatizaciji sa Đorđem Đukanovićem iz Subotice i vraćanje „Graničaru" 4.800 hektara državne zemlje koja je u zakup data „Azohemu" iz Subotice.

Đukanović je „Graničar" preuzeo krajem prošle godine od Slobodana Šabana. Zbog duga za korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta „Graničar" nije mogao da učestvuje u nadmetanju za državnu zemlju, koju je u zakup uzeo „Azohem", čiji je vlasnik Peđa Mališanović, predsednik Upravnog odbora „Graničara".

Agencija za privatizaciju do početka oktobra ostavila je vlasniku „Graničara" rok da ispuni preostale obaveze.

Bivši radnici i mali akcionari „Baneta" protestuju, jer su zbog likvidacije preduzeća ostali bez posla, bez pet i po zarada i bez akcija.

- Tražimo sastanak sa Ministarstvom rada i Ministarstvom ekonomije, kojima smo se dopisom obratili početkom septembra. Neprihvatljivo je da Samostalni sindikat u Somboru i Samostalni sindikat metalaca Vojvodine ne podržava nas radnike koji smo dobili otkaz, jer je za njih naše članstvo u sindikatu prestalo kada smo dobili otkaze - kazala jer Estera Injac, predstavnik bivših radnika „Baneta".

U Trgovinskom sudu u Somboru juče je održano ročište po tužbi grupe malih akcionara, koji osporavaju odluku o likvidaciji „Baneta", ali je bila sporna nadležnost suda, jer je u međuvremenu sedište preduzeća iz Sombora preneto u Beograd.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.