Štrajk upozorenja prosvetara

Izvor: B92, 30.Maj.2013, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk upozorenja prosvetara

Beograd -- Ministarstvo prosvete je saopštilo da je, prema podacim dobijenim iz školskih uprava, u 143 škole održan štrajk upozorenja. Unija sindikata:600 škola u štrajku.

U štrajku upozorenja bile su 93 osnovne i 49 srednjih škola, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sindikat obrazovanja je saopštio da oko 600 škola, članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije održalo prve časove u prepodnevnoj smeni zbog štrajka.

Kako je rečeno agenciji Beta u Sindikatu obrazovanja Srbije, očekuje se da se tokom dana štrajku priključe i škole iz poslepodnevne smene.

Oba sindikata imaju oko 1.200 članova, a njihovi zahtevi su da se odloži primena zakonske odedbe o finansiranju škola prema broju učenika.

Oni smatraju da bi ta uredba, čija primena treba da počne od naredne godine, mogla da dovede do masovnog otpuštanja prosvetara.

Sindikati traže i bolji materijalni položaj i socijalni dijalog s vladom i Ministarsvom prosvete.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da se taj sindikat štrajku pridružuje jer ne postoji dijalog između Vlade Srbije i sindikata i dodaje da je današnji štrajk samo uvod u drugi, ozbiljniji, koji bi trebalo da se održi početkom sledeće školske godine.

"U štrajk ulazimo i zato što se bez pozitivnog mišljenja sindikata menjaju neki članovi zakona, što se naročito odnosi na uvođenje novog sistema finansiranja sledeće godine, koji se pokazao kao katastrofalan u čitavoj okolini. Takođe, nemamo nikakve pregovore oko povećanja koeficijenata, nemamo nikakve informacje šta će biti s platama. Štrajk upozorenja je samo jedna priprema za jedan ozbiljniji štrajk koji bi se organizovao sledeće godine", kazao je Pavlović.

Prvi štrajk sindikati su organizovali 22. maja, a za 4. jun najavljuju celodnevnu obustavu nastave.

Ministar: Razgovaraćemo iduće sedmice

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je u Skupštini Srbije da predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti u suštini traže povećanje zarada i najavio da će sa njima razgovarati početkom iduće sedmice.

"Razgovaraćemo o pitanjima na dnevnom redu. Mnogi odgovori se već znaju. Razgovaraćemo i o onome što nije predmet zahteva a što suštinski jeste uzrok štrajka - to je pitanje materijalnih mogućnosti države i potrebe da se unapredi položaj obrazovanja i o tome ćemo razgovoriti. To nije ni za nas ni za njih nepoznato", kazao je Obradović.

Ministar je kazao da se još 2009. znalo da će se 2014. preći na novi način finansiranja u prosveti, a da je trenutno prosečno u odeljenju 20,2 đaka.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajk upozorenja prosvetara zbog finansiranja škola po broju učenika!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Maj.2013

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije, koji imaju oko 600 članova u školama, danas održavaju štrajk upozorenja i traže da se odloži primena zakonske odedbe o finansiranju škola po broju učenika

Nastavak na Telegraf.rs...

Srbija: Štrajk upozorenja prosvetara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Maj.2013

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije danas održavaju štrajk upozorenja. Sindikati, koji imaju oko 600 članova u školama u Srbiji, traže da se odloži primena zakonske odedbe o finansiranju škola po broju učenika. Sindikati smatraju da bi ta uredba čija priemena...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.