Izvor: B92, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk pritvorenih za zločine u BiH

Sarajevo -- Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izdao je nalog za pojačanje zdravstvenih mera za pritvorenike koji štrajkuju.

Reč je o pritvorenicima koji u Kazneno-popravnom zavodu Kula u Istočnom Sarajevu štrajkuju glađu, a koji se pred Sudom BiH terete za ratni zločin. Oni štrajkuju tvrdeći da je sud prekršio njihova ljudska prava i traže da im se sudi po odredbama krivičnog zakona SFRJ.

Glavni zahtev štrajkača je da im se sudi ne po zakonu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bosne i Hercegovine, već po zakonu SFRJ, ali i poništavanje svih presuda donetih na osnovu zakona BiH i ravnopravan tretman pritvorenika kada je reč o određivanju pritvora.

Advokat jednog od pritvorenih Duško Tomić smatra da su zahtevi opravdani. "Krivični zakon BiH predviđa kazne do 40 godina zatvora i veoma je nepovoljan po počinioce, a zakon SFRJ predviđa kazne do 15 godina", kaže on.

Četiri optužena za zločin u Srebrenici upravo se zbog štrajka nisu pojavili pred sudom kako bi se izjasnili o krivici, a upravo zbog toga ima mišljenja da je štrajk još jedan pritisak na pravosuđe BiH.

Portparol Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH Admir Katica kaže da postupci osumnjičenih ili optuženih kao stranaka u postupku ne mogu uticati na primenu zakona. "Sud u Hagu je ustupanjem predmeta Sudu BiH potvrdio da Sud BiH radi po najvišim standardima", kaže on.

Sud: Harmonizacija zakona

Predsednica Suda Bosne i Hercegovine Medžida Kreso saopštila je da ne opravdava odluku zatvorenika u zatvoru "Kula" da štrajkuju glađu, ali da razume razloge zbog kojih su se odlučili na takav korak.

Kako je saopšteno iz Suda BiH, Medžida Kreso je posetila zatvorenike i pozvala ih da prekinu štrajk, kojim mogu ozbiljno da naruše zdravstveno stanje.

Pozvala ih je, takođe, da ponovo učestvuju u procesima koji se pred sudom vode protiv njih i naglasila da će sud nastaviti da sprovodi važeći zakon i da neće podleći nikakvim pritiscima.

Predsednica Suda BiH je zatražila strpljenje pritvorenika i apelovala na budućeg ministra pravde, da se pod hitno pristupi harmonizaciji krivičnog zakonodavstva na nivou cele BiH.

"Harmonizacija krivičnog zakonodavstva je neophodna kako bi svi građani BiH bili jednaki pred zakonom, te joj treba pristupiti pod hitno", saopštila je Medžida Kreso.

Prema njenoj oceni, štrajk "nije uzrok nego posledica nedostatka sluha onih koji je davno trebalo da se uključe u rešavanje ovog problema".

Sve više štrajkača

Štrajku, koji je počeo u ponedeljak, pridružila su se petorica pritvorenika Suda BiH i Abdulahi Maktuf, iz Zjeničkog KPD-a. Među novim štrajkačima je Momčilo Mandić, nekada blizak saradnik Radovana Karadžića, kome se sudi zbog ratnih zločina.

Danas je odloženo i suđenje optuženom za ratne zločine Radmilu Vuković jer je odbio da se pojavi pred Sudom BiH zato što se pridružio pritvorenicima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu koji štrajkuju glađu.

Prema navodima optužnice, Vuković je u junu 1992. godine, na području opštine Foča, fizički zlostavljao žensku osobu, pretio joj smrću, da bi potom iskorišćavao njeno nesvesno stanje i više puta je silovao tokom juna i avgusta 1992. godine. Silovana žena bila je prisiljena da rodi dete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.