Izvor: B92, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk glađu u zatvorima u BiH

Sarajevo -- Ukupno 28 osoba, kojima se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine ili kojima su već izrečene kazne, nastavilo je štrajk glađu.

Štrajk je započet juče u Kazneno-popravnom zavodu Kula u Istočnom Sarajevu, a danas se i proširio. Optuženici traže da im se sudi po odredbama Krivičnog zakona bivše SFRJ. Štrajk je praktično paralizovao rad Suda - četvorica optuženih za zločine u Srebrenici, koji je trebalo da se danas izjasne o krivici, nisu se pojavila pred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sudom.

Štrajku koji je počeo u ponedeljak u Kazneno-popravnom zavodu Kula u istočnom Sarajevu, pridružila su se petorica optuženika u zatvorskoj jedinici Suda BiH, kao i Abdulahim Maktuf u zeničkom KP domu.

Među novim štrajkačima je i nekadašnji bliski saradnik Radovana Karadžića, Momčilo Mandić, kojem se u procesu pred Sudom BiH sudi za ratne zločine. Glavni zahtev optuženika i osuđenika jeste da im se ne sudi prema Krivičnom zakonu BiH, već prema krivičnom zakonu bivše SFRJ.

Štrajkači takođe traže poništavanje svih presuda donesenih prema krivičnom zakonu BiH i ravnopravan tretman optuženika kad je reč o određivanju pritvora.

Advokat optuženog Zdravka Mihaljevića, Duško Tomić, smatra da su zahtevi štrajkača opravdani. "Ukoliko u međuvremenu dođe do izmjena krivičnih zakona u međuvremenu, primjenjuje se onaj zakon koji je najpovoljniji za počinioca", kaže on.

"Krivični zakon BiH predviđa kazne do 40 godina zatvora i on je veoma nepovoljan za počinioce krivičnih dela, dok je Krivični zakon SFRJ povoljniji zakon i predviđa kaznu do 15 godina".

Optuženike koji štrajkuju posetila je i predsednica Suda BiH Medžida Krese, koja je naglasila da ne podržava štrajk glađu, ali podržava zahteve zatvorenika, zbog neravnopravnog tretmana pred zakonodavstvom.

Zbog štrajka glađu, četvorica optuženih za zločine u Srebrenici nisu se danas pojavili pred Sudom BiH kako bi se izjasnili o optužnici. Upravo zbog te činjenice, jedan deo javnosti smatra da je štrajk još jedan pritisak na pravosudne organe BiH čiji je cilj njiihovo obezvređivanje.

Međutim, u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, smatraju da BiH ima institucije koje mogu odgovoriti na svaki izazov.

"Postupci osumnjičenih i optuženih kao stranaka u postupku ne mogu utjecati na primjenu zakona. Sud u Hagu je ustupanjem predmeta Sudu BiH potvrdio da se u pravosuđu BiH poštuju najviši međunarodni standardi kako u pogledu krivične procedure, tako i u pogledu poštovanja ljudskih prava", kaže portparol Vijeća Admir Katica.

Dok se očekuju pravna tumačenja čina, Ministarstvo pravde RS je izdalo nalog da se pojačaju zdravstvene mere prema pritvorenicima u Kuli.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.