Strah vlada: Stiže presuda za ubistvo koje je podelilo zemlju

Izvor: B92, 18.Avg.2020, 06:29

Strah vlada: Stiže presuda za ubistvo koje je podelilo zemlju

Hag -- Više od 15 godina posle ubistva bivšeg premijera Libana Rafika Haririja u eksploziji kamiona bombe u Bejrutu, sud UN u Holandiji će ove nedelje izreći presude.

Za to ubistvo, koje je duboko podelilo zemlju, terete se četvorica pripadnika Hezbolaha.

Smatra se da će presude, koje će danas izreći Specijalni sud za Liban u jednom selu u blizini Haga, još više pojačati napetost u Libanu, dve nedelje nakon katastrofalne eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je poginulo 180 ljudi, a povređeno više od 6.000, i uništeno hiljade domova u glavnom gradu Libana, piše AP.

Kako se navodi, i pre te nesreće libanski lideri bili su zabrinuti zbog mogućeg nasilja posle izricanja presuda budući da je Hariri bio najistaknutiji libanski sunitski političar, a Hezbolah je proiranska šiitska organizacija.

Kako se navodi, napetost između sunita i šiita na Bliskom istoku podstakla je smrtonosne sukobe u Siriji, Iraku i Jemenu i u manjoj meri u Libanu gde pojedini vide tribunal kao nepristrasan način da se sazna istina o ubistvu Haririja, dok ga Hezbolah koji poriče umešanost, označava zaverom Izraela sa ciljem da ocrni tu organizaciju.

Hariri je ubijen na bulevaru koji ide duž obale Sredozemnog mora, a u eksploziji kamiona bombe u kojem je bio samoubica bombaš, poginula je još 21 osoba, a povređeno je 226.

Ubistvo je šokiralo zemlju podeljenu između koalicije koja ima podršku Zapada i one koju podržavaju Damask i Iran.

Sirija, za koju su mnogi smatrali da stoji iza ubistva, porekla je umešanost u Haririjevo ubistvo, a Damask je bio primoran da povuče hiljade vojnika iz Libana i tako okonča tri decenije dominacije nad manjim susedom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.