Izvor: B92, 28.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od otkaza čuve poslodavce

Beograd -- Prijave protiv poslodavca koji ne poštuju propise o zaštiti materinstva mnogo su ređe od stvarnih prekršaja, piše Borba.

Najviše prijava podneto je, kako kaže direktor Inspektorata za rad Radovan Ristanović, protiv poslodavaca koji kasne sa isplatom nadoknade za porodiljsko bolovanje ili odsustvo zbog nege deteta. Takvih pritužbi prethodne godine bilo je oko 70.

"Najčešći su slučajevi da poslodavci na vreme ne predaju odgovarajuću dokumentaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadležnim fondovima ili da nemaju sredstva za isplatu nadoknada za porodiljsko odsustvo. Inspekcija rada tada reaguje po hitnom postupku i najčešće uspeva da ostvari prava zaposlenih žena", naveo je Ristanović.

U Inspekciji rada nemaju nijednu prijavu protiv poslodavaca koji su zaposlenje žena uslovljavali bračnim statusom ili izgledom, a prema Ristanovićevim, rečima sva saznanja o takvim slučajevima potiču od neformalnih izvora.

"Posredna saznanja ukazuju da pojedini poslodavci ovakve dodatne uslove za zaposlenje ističu samo u neposrednom razgovoru s kandidatkinjama za posao, pa o postavljanju uslova nema nikakvih dokaza", kaže Ristanović.

On je rekao da ima slučajeva kada žene po prestanku radnog odnosa dolaze u Inspekciju rada s primedbama na odnos poslodavaca prema njima.

One se žale da je njihovo radno vreme često bilo duže od osam sati, da im je uskraćeno korišćenje vikenda i godišnjih odmora ili im nisu priznate doznake za bolovanje.

"Razlog zbog kojeg žene dok su zaposlene ne traže ostvarenje svojih uskraćenih prava i ne obraćaju se inspekciji rada jeste strah da ne ostanu bez posla i prihoda za egzistenciju", rekao je Ristanović i podsetio da se kazne za nepoštovanje zakonskih propisa o zaštiti materinstva kreću od 600.000 do 1.000.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.