Strah od jeftinih lekova (ne)opravdan?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od jeftinih lekova (ne)opravdan?

NOVI SAD - Strah od uvoza loših lekova nije opravdan - tvrdi za RTV Darko Milutinović, direktor Apotekarseke ustanove Novi Sad.

U situacji kad malo šta pojeftinjuje Vlada je odlučila da smanji cenu lekova. I dok predstavnici domaće farmaceutske industrije negoduju, građani pozdravljaju ovaj potez Vlade.

- Vlada je 11. septembra donela odluku, nažalost, bez konsultacija sa Grupacijom farmaceutske industrije i ne poštujući regularnu proceduru- izjavila je za RTV >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ksenija Petenji, predstavnik „Hemofarma".

Odluka Vlade o pojevtinjenju je, kažu proizvođači lekova, došla u situaciji kada energenti za njihovu proizvodnju posklupljuju.

Uz to, tvrde oni, pojevtinjenje će doneti zavisnost od uvoznih lekova koji, kažu, neće biti ni jevtiniji niti dostupni svima. Cene lekova se formiraju u odnosu na cene u okruženju, a kod nas su, kažu farmaceuti, cene dva i po puta niže nego u „komšiluku".

Uskoro bi, kako nagoveštavaju domaći proizvođači lekova, mogli da se suočimo sa nestašicom lekova ili pojavom medikamenata sumnjivog kvaliteta.

Međutim, Darko Milutinović, direktor Apotekarseke ustanove Novi Sad u izjavi za RTV tvrdi da strah od pojave loših lekova nije opravdan.

- Svi lekovi koji uđu kod nas moraju imati odgovarajući sertifikat, koji garantuje ispravnost i odgovarajući stepen kvaliteta, tako da se u tom delu ne slažem sa proizvođačima -kaže Milutinović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.