Straćili smo 12   godina

Izvor: Blic, 06.Okt.2012, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Straćili smo 12 godina

Političari koji su se 12 godina smenjivali na vlasti od svoje su vladavine napravili neuspešan eksperiment i doveli društvo u konfuziju u kojoj su pomešani žrtve i dželati. „Političke elite su naše vremeubice“, kaže za „Blic“ Ratko Božović, kulturolog.

Najveća, ali i retka tekovina 5. oktobra jeste smenljivost vlasti. Građani su očekivali mnogo više i sada je slaba uteha što niko više ne pokušava da pokrade izbore kad se svi zajedno, kao i pre 12 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalazimo pred istim pitanjima o putu kojim ćemo ići.

- Nalazimo se u regresiji, to više nije stagnacija, jer smo pred istim pitanjima o slobodi, demokratiji, Kosovu i Evropskoj uniji, a u politici vladaju simulacija, laž i prevara. Među građanima, koji su podjednako neslobodni, podanici kao i ranije, razvila se velika nervoza i stres zbog izneverenih obećanja, tako da smo izgubili i nadu koju smo tada imali. Mi smo veliki umetnici samo u vraćanju unazad - kaže profesor Božović.

On kaže da je samo tokom protesta 1996-97. godine pomislio da se u Srbiji rađaju pravi građani, ali nisu uspeli.

- Ostali su podanici i strančari - smatra Božović.

Uvek su krivi drugi

Pisac i slikar Mileta Prodanović smatra da je uzrok takvog stanja to što su snage bivšeg režima uspele u nameri da se ništa ne promeni.

- Ključni faktor bio je atentat na Zorana Đinđića. To je događaj u kome su se presekli interesi različitih grupacija i od tada do danas na vlasti imamo samo različite modalitete jedne iste stvari. Ne sporim da će sadašnja vlast pokušati da ide ka Evropi, ali za ozbiljan preokret su potrebni ozbiljni rezovi. Zoran Đinđić je to mogao da izvede. Oklevanje je umrtvilo naš hod - ocenjuje Prodanović.

Neiskorišćen potencijal

Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da je 5. oktobar dokaz neiskorišćenog potencijala društva i da Srbija i danas tumara na isti način kao i pre 5. oktobra 2000.

- Tog dana je Srbija pokazala potencijal da se menja, ali on ostaje „tragično neiskorišćen“ do danas. Posle svega, energija 5. oktobra je i dalje uzor i inspiracija za čitav krug ljudi koji je tog dana tragao ne za Miloševićem, nego za šansom da presudno utiče na svoj život - rekao je Jovanović i dodao da je ubistvo premijera Zorana Đinđića sprečilo Srbiju da postavi ključno pitanje orijentacije društva.

Jedna od poraznih činjenica za njega jeste to što imamo „ludačko javno mnjenje, neobrazovano, koje se drži toga da su nam za sve uvek krivi neki drugi, a mi smo najbolji i najpametniji“.

Profesorka Srbijanka Turajlić smatra da, pored odgovornosti vlasti, krivicu snosi i intelektualna javnost. Za „Blic“ o uzrocima regresije ona kaže:

- Nepoznavanje ili nerazumevanje uloge institucija u funkcionisanju ozbiljne države i nespremnost da se one izgrade. A možda i svest da sve dok se to ne izgradi, bahatost, samovolja i gramzivost vlasti mogu da se rasprostru bez ograničenja. I, naravno, muk intelektualne javnosti, čak i dobrog dela one koja je bila glasna devedesetih. Moguće je da elita ovog društva nije bila u stanju da spreči rasap u koji su nas vlasti dovele, ali je njena ogromna odgovornost i sramota što to nije ni pokušala.

Građani su podanici

Sociološkinja Zagorka Golubović koja godinama, zbog svoje nepotkupljive erudicije ima ulogu savesti, kaže u razgovoru za „Blic“ da uzroka ima mnogo, ali da ne treba zanemariti ni istorijsko nasleđe koje kaže da „smo mi narod koji je naučio da živi pod despotskom vladavinom i kod koga i najmanji tračak slobode začas zgasne“.

- Hrabrost je biti slobodan, ali sloboda znači rizik, a mi to kao narod nismo nikad birali. Još je Slobodan Jovanović pisao da Srbija nije imala nijednog vladara koji nije bio despot. Despoti stvaraju podanike, a podanici ne mogu stvarati slobodno društvo - kaže profesorka Golubović.

Srđa Popović, jedan od vođa „Otpora“, i danas gaji đinđićevski duh u kome se stvari gledaju kao polupuna, a ne poluprazna čaša.

Slavimo poraze

- Idemo u dobrom pravcu, ali nismo dovoljno brzi. U stvari, spori smo kao puževi jer smo kao narod brzi samo kad treba da se udružimo protiv nekoga, a ne i kad treba da radimo za nešto. Slavimo poraze, a ne pobede. Svi znaju kad je bio Kosovski boj, a niko kad smo se oslobodili od Turaka. Imamo državnu manifestaciju kojom obeležavamo početak bombardovanja, ali ne i 5. oktobar - kaže Popović.

Bivši „otporaš“ priznaje da nije dovoljno urađeno, ali predlaže da se ocenjuje naspram toga gde smo bili, a ne kakva smo očekivanja imali.

- Imali smo vlast koja je sprovodila etničko čišćenje po Hrvatskoj, bila u ratu sa svetom, zemlja je bila razrušena od NATO bombi, a da danas imamo mirnu i demokratsku smenu vlasti, jasno je da su promene velike. Nažalost, izborna demokratija nije čarobni štapić, ali imamo predsednika koji je pomilovao jednog novinara, pod pritiskom javnosti. Šta bismo danas radili da se nije dogodio 5. oktobar i šta bi naši susedi radili sa nama - kaže Srđa Popović za „Blic“.

Povezane vesti: Tadić: Vlast izjavama da im se ne žuri u Evropu dovodi u pitanje volju građana od 5. oktobra Održana vojna parada u Moskvi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.