Izvor: Politika, 11.Jul.2010, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotinu svedoka za utvrđivanje istine

Narednih dana trebalo bi da bude poznata i sudbina dvojice osumnjičenih, koji trenutno nisu dostupni istražnim organima

Od gotovo stotinu svedoka koliko je predviđeno da bude saslušano tokom istrage protiv profesora dr Nenada Borojevića i ostalih uhapšenih tokom policijske akcije „Kraba“, istražni sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu do sada je saslušao samo jednog. Ime ovog svedoka, koji je saslušan u petak, prema informacijama do kojih je „Politika“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << došla, nije se nalazilo na spisku onih čije su saslušanje predložili tužilaštvo i odbrana.

– On je, ako tako mogu da kažem, dopisan na listu svedoka. S obzirom da se do dana saslušanja, praktično, nije znalo da će ovaj svedok da bude saslušan, pitanja mu je postavljao samo tužilac. Branioci okrivljenih to nisu uradili – navodi sagovornik „Politike“ koji je želeo da ostane anoniman.

Tokom istrage, kako saznajemo, trebalo bi da bude saslušano oko stotinu svedoka među kojima su zaposleni na Institutu za onkologiju i radiologiju, lica iz nekoliko farmaceutskih kuća i nadležnih komisija za nabavku lekova.

Narednih dana trebalo bi da bude poznata i sudbina dvojice osumnjičenih, koji trenutno nisu dostupni istražnim organima. Njih istražni sudija nije saslušao, pa samim tim se tužilac i istražni sudija nisu opredeljivali oko rešenja o sprovođenju istrage, a potom i o određivanju pritvora. Nakon što postanu dostupna istražnim organima ta lica će biti saslušana, a istražni sudija će na predlog tužioca odlučivati i o pritvoru.

Iskazi svedoka trebalo bi da pomognu da se utvrdi da li su Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Zoran Bekić, načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije IORS, Ivana Popović, direktor apoteke na IORS, Zoran Tomašević, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost IORS, Vojislav Petrović, generalni direktor „Roš“ DOO, Andrej Soretić, direktor onkološkog sektora kompanije „Farmasvis“, Predrag Marinković, šef poslovne jedinice farmaceutske kompanije „Astra Zeneka“, Ana Matović, produkt menadžer farmaceutske kompanije „Astra Zeneka“, primili, odnosno dali mito.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je zahtev za sprovođenje istrage i protiv Ivana Popova, naučnog savetnika za kliničku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju IORS, i Renea Kautza, predstavnika farmaceutske kompanije „Merk“.

Osumnjičeni se terete da su u periodu od marta 2007. do kraja 2009. godine nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske proizvođačke kompanije koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika sa, takozvane, „B“ i „C“ liste za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i da su uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća.

Reč je o kompanijama „Roš“, „Merk“, „Astra Zeneka“, „Aktavis“, „Sanofi Aventis“ i „Farmasvis“, kojima su unapred saopštavani podaci o potrošnji citostatika, planiranim postupcima javnih nabavki, dostavljane informacije neophodne za sačinjavanje najpovoljnije ponude, a potom donošene odluke i zaključivani ugovori o kupovini citotoksičnih preparata. Osumnjičeni iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije su na ime toga od pomenutih kompanija primali poklone i to u vidu gotovog novca, a pored toga na njihovo ime su uplaćivani i odgovarajući novčani iznosi po osnovu navodnih autorskih honorara.

– Osumnjičeni su, zbog određenih navoda medija, izloženi javnom linču. Ovim hapšenjem nisu kažnjeni samo lekari, već i pacijenti, roditelji najmlađih bolesnika. Posle mnogih spekulacija, javnosti se obratila stručna javnost koja je u svojim izveštajima dala mišljenje da li je garnitura lekara koja se nalazi u pritvoru radila nešto mimo pravila struke. Advokatski tim doktora Bakića boriće se u ovom postupku, koji će verovatno biti dug, da utvrdi istinu, da zajedno s tužiocem i sudijom utvrdimo sve relevantne dokaze i činjenice i da javnosti u jednom trenutku saopštimo šta je od svega istina – kaže za „Politiku“ Milun Dragutinović, jedan od advokata osumnjičenog Bakića.

----------------------------------------------

Kompleksan predmet

Advokatski tim dr Bekića, koji čine Milun Dragutinović, Milenko Milisavljević i Radiša Roskić, kako kažu branioci, pred sobom imaju jedan od najkompleksnijih predmeta. Predmet je, kako ističu advokati, delikatan s obzirom na to da se radi o zdravlju ljudi.

– Posebno nas pogađa to što su za izvesna potkusurivanja u javnosti predmeti života dece – kaže advokat Roskić.

Miroslava Derikonjić

------------------------

Karlov ugao

Citostatički zahvat. Ukratko – Ce-Ze.

Čistoća je pola zdravlja. Prljavština pola zdravstva.

Ispada da nam je onkologija rak-rana.

Vakcinu protiv pohlepe ne daju oni u belim mantilima, nego oni u plavim uniformama.

Izgleda da je svinjski grip dobio ime po farmaceutskoj mafiji.

Istraga će pokazati ko je umro od bolesti, a ko od lekova.

Hipokratova zakletva ne uspeva uvek. Hajde da probamo sa Hipokratovom kletvom.

Dragutin Minić

objavljeno: 11/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.