Stotine migranata iz Italije ilegalno deportovano preko Slovenije i Hrvatske do Bosne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2020, 12:15

Stotine migranata iz Italije ilegalno deportovano preko Slovenije i Hrvatske do Bosne

Italijanska ministarka unutrašnjih poslova Lucana Lamorgze je izjavila, pirlikom jučerašnje posete Trstu, da je "ilegalno deportovati u druge zemlje migrante koji na italijanskom tlu zatraže politički azil".

Njen odgovor je upravo suprotan praksi koju su lokalne vlasti regije Friuli Venecija Džulija, primenjivali od juna ove godine. Naime stotine migranata, među kojima i oni koji su, nakon prelaska takozvane "balkanske rute" tražili politički azil u Italiji, bili su deportovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Sloveniju, odatle u Hrvatsku a završavali, nakon prebijanja, poniženja, i oduzimanja ličnih stvari i vrednosti, u Bosni i Hercegovini", piše na svom fejsbuk profilu nevladina organizacija "Kancelarija za izbeglice".

Predsednik Nevladine organizacija Džanfranko Skjafone je podsetio da je takvo ponašanje suprotno međunarodnim ugovorima i deklaraciji o ljudskim pravima, koje je potpisala Italija.

On je zatražio da se o ilegalnoj deportaciji migranata iz Italije povede istraga i utvrdi ko je odobrio tu nelegalnu praksu čije su žrtve stotine migranata u poslednja tri meseca.

Istovremeno sa posetom ministrake Lamorgeze, mediji izveštavaju o slučaju 70 migranata koji, u malom mestu nedaleko od Udina, bili prisiljeni da karantin zbog eventualne zaraze Kovidom19, provedu bez smeštaja, sedeći u autobusu ili na travi, bez ikakvih higijenskih uslova.

Posle nekoliko dana lokalna crkvena opština je odlučila da se pobrine za migrante optužujući političare "bilo koje boje" za potpunu ravnodušnost prema stanju i patnjama ugroženih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.