Stopirano formiranje vlasti na KiM

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stopirano formiranje vlasti na KiM

Beograd -- Sednice skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koje su zakazane za danas, biće odložene na zahtev Vlade Srbije i molbu EU.

"Spor oko sadržine pozivnica za svečanu sednicu, na kojoj je trebalo da se potvrde mandati i odbornici potpišu svečanu izjavu, rešavaće predsednik Vlade Republike Srbije s predstavnicima Privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u Briselu početkom 2014. godine", piše u saopštenju novoizabranih gradonačelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tih opština.

Na poziv za sednicu Skupštine opštine uredno su se odazvali svi albanski odbornici i zato "iznenađuje pretnja Prištine" da neće priznati legalnost održanih skupština - piše u saopštenju.

"Sada je potpuno jasno da Prištini ne odgovara Briselski sporazum, da Vlada Republike Srbije nije priznala jednostrane odluke Prištine i da se albanski zvaničnici plaše formiranja Zajednice srpskih opština", poručile su novoizabrane vlasti.

Sve dužnosti koje pripadaju lokalnim skupštinama i gradonačelnicima tih opština obavljaće se u skladu sa zakonom, pišu oni i kažu da upozoravaju međunarodnu zajednicu i Prištinu da neće prihvatiti nijednu odluku koja se tiče tih opština, a koja bude doneta bez njihove saglasnosti.

Kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave u međuvremenu je saopštilo da opštine na severu Kosova nisu ispunile pravne zahteve za održavanje svečanih sednica.

"Mi, legitimni i legalni predstavnici naših građana, nastavićemo da dajemo punu podršku Vladi Republike Srbije da u celosti sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština koja očigledno predstavlja veliku opasnost po separatističke težnje Albanaca na Kosovu i Metohiji", ocenjuju u saopštenju gradonačelnici Krstimir Pantić, Dragan Jablanović, Vučina Janković i Stevan Vulović.

e

Podsetimo, danas je trebalo da, na svečanom sednicama, na dužnost stupe novoizabrani gradonačelnici opština na severu Kosova. Prvoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, osim gradonačelnika Krstimira Pantića, trebalo je da prisustvuju i odbornici iz albanskih stranaka koji su prvobitno najavili da će bojkotovati ovu sednicu zbog činjenice da na pozivnicama koje su dobili nije bilo grba "Republike Kosovo".

Više o tome pogledajte u našem prilogu ispod:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.