Stopirana prodaja Memorijalnog kompleksa Boško Buha, apel državi da ga otkupi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2022, 18:51

Stopirana prodaja Memorijalnog kompleksa "Boško Buha", apel državi da ga otkupi

Organizacija Evropa Nostra Srbija pozdravila je danas odluku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da otkaže javno nadmetanje za preduzeće "Putnik Prijepolje", uključujući i Memorijalni kompleks "Boško Buha" na Jabuci, i pozvala Vladu da iskoristi pravo preče kupovine i tako sačuva taj kompleks.

Evropa Nostra Srbija u saopštenju ocenjuje da Memorijalni kompleks "Boško Buha" ima tradiciju i potencijal da se razvija kao centar okupljanja mladih iz celog regiona, mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomirenja, interkulturnog dijaloga i kritičkog razmišljanja o prošlosti.

Podsećaju i da je taj kompleks deo šire kulturne i prirodne celine, koju čine predeo izuzetnih odlika Ozren-Jadovnik, Arheološko nalazište Grčko groblje u Hrtima na UNESCO listi svetske baštine, kao i manastir Mileševa.

"Srbija se, kao potpisnica FARO konvencije, obavezala da će unapređivati zajedničko nasleđe Evrope koje je zajednički izvor pamćenja, razumevanja, identiteta, kohezije, stvaralaštva, a stavljanje kulturnog dobra od izuzetnog značaja u stečajnu masu svakako nije primer poštovanja kulturnog nasleđa Srbije i Evrope", ocenili su u Evropa Nostra Srbija.

Vladu Srbije pozivaju da iskoristi pravo preče kupovine, sačuva Memorijalni kompleks "Boško Buha" i uloži sredstva da se on obnovi.

Poručili su da su spremni da pruže stručni i građanski doprinos projektu obnove, a predlažu i formiranje Odbora koji će uključiti predstavnike relevantnih javnih institucija, saveza i udruženja koji neguju sećanje na narodnooslobodilački rat, Saveza izviđača Srbije, đačkih parlamenata i organizacija civilnog društva koje se bave kulturom sećanja i očuvanjem kulturne baštine.

Prodaja pretila i pre tri godine

Na mogući problem sa prodajom ovog kompleksa prvo je 20. januara ukazalo Društvo konzervatora Srbije (DKS), koje je uputilo zvaničan apel nadležnim državnim institucijama i opštini Prijepolje da se hitno reaguje i spreči prodaja, koja je bila najavljena za petak, 28. januar.

Ovo strukovno udruženje je ukazalo da je Memorijalni kompleks "Boško Buha" jedan od najznačajnijih memorijalnih prostora Srbije i bivše Jugoslavije.

"Podignut je uglavnom dobrovoljnim prilozima iz cele Jugoslavije. Poseban kuriozitet je da su i deca skupljala i odvajala svoj novac za podizanje ovog spomen kompleksa", naveli su iz DKS.

Prodaja je ovom kompleksu pretila i pre tri godine, kada je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika takođe oglasila njegovu prodaju zbog duga preduzeća Putnik, kome ovaj kompleks pripada.

Te 2019. potpisivana je peticija da se "Boško Buha" ne proda a traženo je, kao što i sada traže institucije kulture, da država iskoristi pravo preče kupovine i uloži sredstva u njegovu obnovu.

Memorijalni kompleks je podignut u slavu Boška Buhe, najmlađeg nosioca Ordena narodnog heroja Jugoslavije, ali i druge dece koja su poginula u narodnooslobodilačkoj borbi.

Boško je poginuo na Jabuci kada je imao samo 17 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.