Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoparić: Ubistvo niko nije naredio

Hag -- Svedok optužbe Goran Stoparić kaže da niko nije naredio ubistvo 19 albanskih civila koje su u 1999. počinili škorpioni.

Stoparić je svedočio na suđenju za progon Albanaca uoči i tokom NATO bombardovanja 1999, za šta su optuženi tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, komandant Treće armije VJ Nebojša Pavković, zapovedniku Prištinskog korpusa Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lazarević i šef štaba MUP Srbije na Kosovu Sreten Lukić.

Dok ga je unakrsno ispitivao Branko Lukić, advokat optuženog generala Lukića, Stoparić je posvedočio da su starešine Specijalne antiterorističke jedinice, u čijem su rezervnom sastavu bili "škorpioni", bile "jako ljute" zbog ubistva civila. "(Zoran Simović) Tutinac je bio jako ljut i grdio nas je - plašio sam se da će nas sve pobiti... Za pola sata, svi smo bili u autobusima za Prolom Banju... Mislim da je taj postupak starešina sprečio dalje pokolje", rekao je svedok.

Branilac Lukić pitao je da li to znači da "starešine nisu izdale naređenje za ubistvo", a Stoparić je odgovorio: "Nisu, naprotiv... Niko nije naredio to ubistvo", dodajući da je to bio "lični čin" Saše Cvjetana i još trojice "škorpiona" čija imena nije pominjao.

On je potvrdio i da su pripadnici policije Srbije, uključujući i lekara SAJ-a, odmah pružili pomoć ranjenima i da je tako preživelo petoro dece.

On je naznačio da su "škorpioni" naređenja za operacije dobijali od Milana Milanovića zvanog Mrgud koji je bio ministar odbrane samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Na primedbu advokata Lukića da je Milanović na suđenju Slobodanu Miloševiću kao svedok optužbe izjavio da nije imao nikakav uticaj na "škorpione" kojima je komandovao Medić, Stoparić je uzvratio da je Milanović "lagao". "Mrgud nas je vodio na teren, ali mu ne zameram što je lagao, bojao se da će biti optužen", napomenuo je svedok.

Hjuman rajts voč upozoravao Beograd na zločine

U nastavku suđenja bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici saoptuženih za zločine na Kosovu, svedok optužbe Fred Abrams rekao je da su 1998-99. vlasti u Beogradu bile upozoravane na zločine nad kosovskim Albancima.

Abrams, koji je zvaničnik Hjuman rajts voča, posvedočio je da je ta organizacija za zaštitu ljudskih prava redovno slala svoje izveštaje o zlodelima na Kosovu najvažnijim institucijama i funkcionerima Srbije i SRJ.

"Najčešće smo izveštaje slali predsedništvima Srbije i SRJ, republičkom i saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova, ministarstvima pravosuđa, Vojsci Jugoslavije, kao i osobama na najvišim položajima. Nalaze smo redovno slali i glavnim međunarodnim i domaćim medijima", rekao je Abrams.

Kao primere, pokazao je pisma upućena tadašnjem saveznom ministru unutrašnjih poslova Zoranu Sokoloviću; ministru policije Srbije Vlajku Stojiljkoviću; ministru za informisanje Srbije Aleksandru Vučiću; saveznom i republičkom ministru pravosuđa Zoranu Kneževiću i Dragoljubu Jankoviću i Vojsci Jugoslavije.

On je kao primer naveo izveštaje o ubistvu 21 člana albanske porodice Deljijaj u selu Gornja Obrinja, krajem septembra 1998. i o silovanju Albanki u okolini Suve Reke početkom NATO bombardovanja u martu 1999.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.