Stopa rađanja u Albaniji u padu

Izvor: Southeast European Times, 18.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stopa rađanja u Albaniji u padu

Mada je i dalje među najvećim u regionu, stopa rađanja u Albaniji u postkomunističkom dobu opada.

18/12/2008

Manjola Hala za Southeast European Times iz Tirane - 18/12/08

Pored najveće stope rađanja muške dece u Evropi za vreme komunizma, Albanija je takođe poznata po generalno visokoj stopi rađanja i visokoj smrtnosti majki. Danas, uprkos konstantno visokoj stopi rađanja muške dece, Albanija se suočava sa padom sveukupne stope rađanja, mada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u poređenju sa nekim drugim zemljama u regionu i dalje na vrhu liste.

Prema podacima Statističkog instituta Albanije, zemlja je 2007. zabeležila otprilike 33.200 rođenja živorođenih, u poređenju sa 52.000 u 2006. godini. S obzirom da je 1990. bilo 82.000 rođenja, stopa rađanja u zemlji je definitivno u padu.

Profesor sociologije Zihdi Derviši kaže da životni standard u Albaniji ograničava broj dece po porodici. On ukazuje na nesigurnost radnih mesta kao na glavni razlog što sve više parova odlučuje da ima samo jedno dete.

Derviši takođe pripisuje pad promeni društvenih vrednosti, posebno među profesionalcima. Nespremnost da se venčaju i uđu u zakonsku vezu koja bi mogla da se okonča razvodom, što dovodi do podele imovine, stvara sumnje u pogledu braka i dece. Mladi profesionalci takođe žude da ostvare uspeh u svojim karijerama, što je još jedan razlog zbog kojeg odlažu da imaju decu, kaže Derviši.

Izvori iz ministarstva zdravlja povezuju pad stope rađanja sa sociodemografskim razlozima, a posebno sa emigracijom mladih i abortusima.

Tokom devedesetih oko 25 odsto stanovništva napustilo je Albaniju. Prema podacima INSTAT-a većina njih je bila u reproduktivnom dobu. Mada je Albanija branila abortus pre devedesetih, sada ga dozvoljava.

Abortusi u Albaniji su dozvoljeni kada trudnoća uzrokuje ženi psihološke i socijalne probleme. Nezvanični izvori izveštavaju da privatne klinike prave unosan posao redovno obavljajući neprijavljene abortuse.

Abortusi su uglavnom vezani za teške ekonomske uslove. Medicinske sestre u Porodiljskoj bolnici u Tirani kažu da bi ekonomska pomoć mladim parovima kojima je potrebna povećala trenutnu stopu rađanja. Samo grad Tirana nudi takvu pomoć, malu sumnu od 42 evra po detetu.

Međutim, neki abortusi su možda rezultat tradicionalnih verovanja. Prema Dervišijevim rečima, neki roditelji se odlučuju da prekinu trudnoću ako saznaju da je beba devojčica, što, prema njegovom mišljenju, objašnjava pretežno mušku novorođenčad u proteklih nekoliko godina.

Opšti pad stope rađanja u Albaniji, zajedno sa brojem smrti i visokom stopom emigracije, povećao je prosečnu starosnu dob stanovništva na 31,7 godina. Starosna dob se popela sa 29 u 2004. godini i sa 27 koliko je iznosila 1990. godine.

Stopa rađanja u Albaniji, uprkos njenom padu u novije vreme, ostaje među najvećim u regionu. U poređenju sa zemljama jugoistočne Evrope, stopa rađanja u Albaniji je druga po redu, odmah iza Turske, a slede je Makedonija i Crna Gora, sudeći prema podacima koje je prikupila američka Centralna obaveštajna agencija 2007. godine za svoj otvoreni sajt World Factbook.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.