Stop duvanskom dimu

Izvor: RTS, 29.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stop duvanskom dimu

U Srbiji nije dovoljno razvijena svest koliko je duvanski dim štetan, rečeno je povodom Svetskog dana bez duvanskog dima - 31. maja. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima su "Zdravstvena upozorenja na paklicama cigareta", uz slogan "Stop duvanskom dimu".

Srbija nema dovoljno razvijenu svest o tome koliko je duvanski dum štetan za mozak, srce, pluća, krvne sudove, i naša javnost ima pravo da sazna punu istinu o tome, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislav Stantić.

Stantić je, povodom Svetskog dana bez duvanskog dima-31. maja, istakao da je u Srbiji potrebna šira kampanja, sa slikovnim zdravstvenim upozorenjima na svim pakovanjima duvanskih proizvoda, jer je dokazano da su delotvorna u zemljama koje su ih uvele.

Za tu proceduru potrebno je izmeniti i zakon, ali treba što pre otpočeti kampanju, rekao je Stantić na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru Tanjuga, na kojoj je najavljeno da će u nedelju, na Trgu Republike biti održana centralna manifestacija povodom Svetskog dana protiv duvanskog dima.

Stantić je rekao da svake godine više od pet miliona ljudi umre zbog duvana, više nego od HIV infekcije, side, malarije i tuberkuloze zajedno.

"Skoro polovina svih pušača umreće zbog neke bolesti povezane sa pušenjem, a duvanski dim šteti svakoj osobi koja mu je izložena", rekao je Stantić.

Predsednica Komisije za prevenciju pušenja Srmena Krstev iznela je podatke iz najnovije studije, prema kojoj je samo 4,4 odsto trudnica pušača tokom kontrolnih pregleda dobilo savet lekara u kojoj ustanovi može da se odvikne od pušenja.

Zgazi svoju cigaretu

Istraživanje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", u saradnji s partnerima, na reprezenativnom uzorku od 2.668 trudnica i pokazalo se da je 23 odsto trudnica pušilo tokom čitave trudnoće, a 37 procenata u nekom periodu.

Takođe, tri puta češće puše trudnice ako u njihovoj porodici ima pušača, rečeno je na skupu, kome su prisustvovli ambasador Kanade u Srbiji Džon Morison i promoteri kampanje sportisti Nikola Kuljača i Miroslav Berić.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima su "Zdravstvena upozorenja na paklicama cigareta", uz slogan "Stop duvanskom dimu".

U nedelju, od 11 sati, predviđena je šetnja od Biblioteke grada Beograda do Trga Republike, gde je od 12 sati predviđeno obraćanje ministra zdravlja Tomice Milosavljevića kao i učešće Olivera Njega, Nikole Rackova, Peđe Filipovića, gimanstičara i drugih.

Prema najavi Dragana Markovića iz gradske Direkcije za puteve, toga dana će na potezu od Kalemegnada do Londona, na svakom početnom i završnom polju pešačke zebre biti ispisan tekst "zgazi svoju cigaretu".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.