Stop drogi u školama

Izvor: Blic, 05.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stop drogi u školama

Sombor - U Somboru je pokrenuta akcija za izradu strategije za prevenciju narkomanije, jer je droga među mladima sve veći problem. Prevencijom će, od oktobra, biti obuhvaćeni učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola, ne samo u Somboru već i u drugim mestima Zapadnobačkog okruga. Krajnji cilj je osnivanje centra za odvikavanje od droga u Somboru, jer je u Somboru trenutno na lečenju 100 narkomana.

- Problem je kod nas i moramo da ga rešavamo. Naš cilj je da preventivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akcijama obuhvatimo osnovce od petog razreda. Smatramo da je to pravi uzrast kada treba mlade upoznati sa problemom narkomanije - rekla je dr Ljiljana Sokolova Đokić, načelnica Zapadnobačkog okruga.

- To će biti regionalna strategija za sprečavanje narkomanije, a obuhvatiće Sombor, Apatin, Odžake i Kulu. Očekujemo da ćemo rad sa mladima početi već početkom naredne školske godine, odnosno od oktobra. Ciljna grupa će biti deca koja su u godinama kada su podložna raznim uticajima, pa i eksperimentima sa opijatima - kaže Miodrag Tepavac iz Centra za socijalni rad u Somboru.

On je naglasio da se mora dopreti do svakog deteta.

- Nije dovoljno postavljati samo zabrane. Moramo suočiti sve njih sa opasnostima koje sa sobom nosi upotreba droga - kaže Tepavac.

Nema preciznih podataka koliko ima narkomana u Somboru i okolini. Procenjuje se da u Srbiji na 1.000 stanovnika dolazi jedan registrovan narkoman i od te statistike ne odstupa ni region zapadne Bačke.

- Mi na terapiji trenutno imamo 100 narkomana. Neki su pod našim nadzorom, jedan deo je napustio terapiju, a neki su na odsluženju zatvorske kazne, jer je, nažalost, narkomanija često praćena velikim kriminalitetom. Zapažamo da su godine uživalaca narkotika različite, ima ih sa 17-18 godina, ali imamo i pacijente starije od 50 godina. Neki od naših pacijenata rade, što znači da ovakva terapija omogućava njihovo normalno funkcionisanje u porodici i zajednici - kaže Marijana Mitrović, neuropsihijatar iz somborske bolnice.

Najugroženiji su mladi od 12. do 21. godine, a podaci govore da su skoro dve trećine zavisnika drogu prvi put probali između 12. i 17. godine. Česta je zabluda da opasnost vreba od opasnih tipova po haustorima, a iskustva pokazuju da dete drogom najčešće biva ponuđeno od vršnjaka. Polovina mladih koji dođu u kontakt sa psihoaktivnim supstancama postaju zavisnici - kazao je Milan Vlaisavljević, direktor odeljenja Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti u Novom Sadu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.