Stogodišnji san Srbije

Izvor: RTS, 24.Nov.2012, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stogodišnji san Srbije

Veliko interesovanje zemalja za projekat "Dunav-Morava-Vardar" na koji Srbija čeka poslednjih 100 godina, kaže ministar Milan Bačević. Milijardu evra ruskog kredita Srbija očekuje po kamati manjoj od šest odsto, rekao je Bačević.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević rekao je da odluka o novoj milijardi dolara ruskog kredita Srbiji načelno doneta i da se čeka formalna potvrda ruske vlade.

Taj kredit trebalo bi da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odobren po kamati manjoj od šest odsto i sa rokom otplate od sedam godina, a prva tranša 300 miliona biće na raspolaganju do kraja godine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a ministar Bačević govori o tri najznačajnija posla za zemlju,  plovnom putu Dunav-Morava-Vardar, eksploataciji uljnih škriljaca i Južnom toku.

Kako kaže, "Gasovod" je ušao u Zakonom predviđeni postupak javnog uvida.

"Poslednji dan za javni uvid ističe 6. decembra. Nakon toga, na osnovu urađenog nacrta zakona, taj projekat će biti proglašen projektom od Nacionalnog značaja, čime se u velikoj meri olakšava i ubrzava sam proces početka realizacije", rekao je Bačević.

Prema njegovim rečima, osnovni smisao svega toga jeste da se izbegnu mogući nesporazumi i kašnjenja sa projektom oko mogućih problema u postupku eksproprijacije".

Budući da je Srbija jedina na trasi Južnog toka koja taj gasovod još nije proglasila nacionalnim projektom i s obzirom na to da se i u javnosti čuje da Rusija ima primedbe zbog toga što se posao odugovlači, Bačević kaže da  postoje procedure koje moraju da se ispoštuju da bi se to što pre proglasilo Nacionalnim projektom.

Govoreći o raspisivanju tendera za ekspoloataciju uljnih škriljaca u Aleksincu, ministar ističe da veliko interesovanje za taj projekat pokazuju neke kineske kompanije, kao i kompanije iz Estonije i iz Kanade.

"Bez obzira na naše prijateljske odnose sa Rusijom, bez obzira na pozitivna poslovna iskustva sa "Gaspromom" preko "Nisa", oni neće biti u grupi privilegovanih. Želimo da sprovedemo jedan međunarodni tender, gde će posao dobiti onaj ko bude najpovoljniji", objašnjava Bačević, i dodaje da će tender biti raspisan krajem decembra.

"U ovom trenutku Ministarstvo razmatra jedan veoma veliki projekat. To je projekt o kome se dosta govorilo, i to je projekat - želja Srbije poslednjih 100 i više godina, u pitanju je plovni put Morava-Vardar-Dunav", ističe Bačević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo trenutno pregovora o stvaranju uslova za pripremu i obezbeđivanje finansijske podrške za izradu prostornog plana.

Veliko interesovanje za taj projekat pokazuju Rusija, Kina, Nemačka, Makedonija, Grčka.

"To je najveći projekat na koji Srbija u ovom trenutku može da računa za desetine decenija i najveći projekt koji ova država može da sprovede. Što se tiče izrade prostorno planerske dokumetacije mislim da je ovo ministarstvo spremno da kompletnu dokumetciju završi do polovine iduće godine", kaže Baćević.

Prema njegovim rečima, do polovine sledeće godine biće dovedeni do kraja mnogi razgovori sa potencijalnim investitorima.

"Nadam se dobrim rezultatima tih razgovora tim pre što je u razgovore o ovoj temi uključen i predsednik Tomislav Nikolić", istiće Bačević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bačević: Kamata na ruski kredit manja od šest odsto

Izvor: Capital.ba, 25.Nov.2012, 08:50

BEOGRAD, Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je juče u Beogradu da je odluka o novoj milijardi dolara ruskog kredita Srbiji načelno donijeta i da ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.