Stoci zbog žeđi prijeti uginuće!

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jul.2015, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoci zbog žeđi prijeti uginuće!

BANJALUKA - Mještani Manjače okupili su se danas kako bi izrazili nezadovoljstvo što već 15 dana nemaju ni kap vode sa izvorišta Banjica, a, kako kažu, posebno im je teško za stoku.

Vodu nemaju četiri sela, Lokvare, Dujakovci, te Gornji i Donji Lusići, gdje vodovod nije završen do kraja.

"Za ova četiri sela urađeno je oko 80 odsto posla i treba još samo da se dovede struja na stanicu koja napaja bazen da bi oko 160 domaćinstava imalo vodu", rekao nam je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Zlatko Sladojević, predsjednik Savjeta MZ Stričići.

Sladojević kaže da u sušnom periodu od gradske Civilne zaštite dobijaju cisterne vode, te da u toku samo jedne sušne sezone dobiju oko 400 cisterni i da bi isplativije bilo da se završi započeti vodovod.

"Na sastanku je bilo oko 50 mještana i oni su zahtijevali da se uradi vodovod, a ukoliko se to ne uradi, samoinicijativno će zatvoriti vodu na bazenu Banjica, tako da neće moći prolaziti ni prema gradu. Ako i to ne odobrovolji gradske vlasti da razgovaramo, blokiraćemo opštinu", tvrdi ogorčeni Sladojević.

Dok im nisu stigle cisterne prošle sedmice, mještani su se sami snalazili.

"Posebno je teško stočarima jer u posljednih sedam dana ima i uginuća od žeđi. Ogorčeni smo na ponašanje gradskih vlasti i Centra za razvoj i unapređenje sela jer je vodu trebalo da dobijemo  u oktobru 2013. godine", kaže Drago Ilić, mještanin Lokvara.

Samo za domaćinstvo Dragoslava Savanovića treba od 1.500 do 2.000 litara vode dnevno jer ima brojna grla stoke.

"Pojila su presušila napola, te je ostalo blato u kome se stoka zaglavi. Imam 400 komada sitne stoke i desetak krava i veliki problem mi je bez vode", rekao je Savanović.

Jovo Regodić iz Lusića kaže da od utorka nema vode u ovom zaseoku.

"Dolaskom vodovoda Banjica situacija se pogoršala umjesto da se popravi i da opslužuje čitavu Manjaču. Vode na izvorištu ima, a mi je nemamo u kućama i mislim da je kriv ljudski faktor", kaže Regodić, koji stoku vodi dva kilometra do izvora.

Danas nismo dobili izjave iz Gradske uprave i Centra za razvoj i unapređenje sela jer se nadležni nisu javljali.

U nastavku 36. sjednice Skupštine grada odbornici će, između ostalog, razmatrati i informaciju o stanju vodosnabdijevanja seoskog područja.

U ruralnim područjima grada mještani više zaselaka proteklih dana žalili su se na vodosnabdijevanje od kojih su neki dugogodišnji problemi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Banjaluka: Meštani Manjače 15 dana bez vode

Izvor: Blic, 26.Jul.2015

Meštani Manjače već 15 dana nemaju vodu sa izvorišta Banjica, a posebno teško stanje je zbog stoke...Predsednik Saveta Mesne zajednice Stričići Zlatko Sladojević kaže da vodu nemaju sela Lokvare, Dujakovci, te Gornji i Donji Lusići, gde vodovod nije završen do kraja..."Za ova četiri sela...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.