Stočari čekaju pomoć države

Izvor: RTS, 25.Maj.2013, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stočari čekaju pomoć države

Proizvodnja i izvoz mesa drastično su opali u poslednjih desetak godina. Novčana pomoć države neophodna da bi se oživela proizvodnja, ali se najave subvencionisanja primaju sa rezervom, jer neki proizvođači nisu dobili ni prošlogodišnje subvencije. Potrudićemo se da novac bude isplaćen na vreme, obećavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Pre desetak godina farme i seoska domaćinstva proizvodili su godišnje oko 600 hiljada tona mesa. Zapadnoj Evropi prodavali smo 30 hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tona junetine, a prošle godine samo 660 tona. Ima više razloga zašto nemamo veću stočarsku proizvodnju, koja je u Evropskoj uniji pokazatelj razvijenosti agrara.

Najava Ministarstva da će subvencijama podstaći zemljoradnike da obnove proizvodnju mesa prihvaćena je sa rezervom, jer ima i onih koji nisu dobili ni prošlogodišnje podsticaje. Da li će ove godine do njih brže stizati novac?

U Istočnoj Srbiji i na jugu skoro i da nema organizovanog tova junadi.

Telad, koju kupuju nakupci i plaćaju na ruke, vrlo često ilegalnim kanalima odlaze u Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo.

Vlada Žujović Vračević iz Lajkovca ističe da se nekada u tom kraju tovilo 15 do 20 hiljada junadi, a da su sada farme prazne.

Napominje da ove godine može da kupi telad tek posle žetve, da bi mogao da konkuriše za subvenciju od 10 hiljada po grlu.

Da bi ostvarili pravo na novčanu pomoć, seljaci moraju da tove june pola godine, a posle prodaju registrovanoj klanici.

Dobrica Milošević iz Velike Plane kaže da ako da junad klanici, na naplatu čeka i do šest meseci.

Njemu se, kako kaže, ne isplati da konkuriše za 10 hiljada, a ima i obavezu da ministarstvu opravda taj novac. Kada je manji broj krava, nema ni teladi. Smanjuje se i proizvodnja mesa.

Pre tri godine, proizvedeno je 96 hiljada tona junećeg mesa, 2011. godine dvanaest hiljada tona manje, a prošle ispod osamdeset hiljada tona.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović ističe da je Srbija krenula u ozbiljne izvozne poslove, a da je dobra vest za naše stočarstvo i povratak na tržište Evropske unije.

Ministarstvo će se potruditi da novac koji stočari treba da dobiju bude isplaćen u najkraćem mogućem roku, rekao je Golubović.

Verica Josipović iz industrije mesa "Koteks" iz Surčina napominje da je Srbija pored izvoza u Rusiju, dobila dozvolu za izvoz junećeg mesa i u Italiju.

Prva količina mesa je prošle nedelje otišla u Italiju, što je posao dobijen za 4,5 miliona evra, navodi Josipović.

Novčana pomoć stočarima je neophodna da bi se, koliko je moguće, oživela proizvodnja i povećalo učešće izvoza mesa.

Za prva tri meseca izvoz agrara vredeo je 510 miliona dolara, što je za oko 15 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.