Stižu ruski migovi!

Izvor: Kurir, 24.Maj.2013, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu ruski migovi!

Borbeni avioni „MiG 29M2“ kupovali bi se na robni kredit koji bi trebalo da odobri ruska strana, a realizovao bi se u tri faze do 2017.

MOSKVA - Srbija dobija nove borbene avione.

Uskoro bi trebalo da bude okončano pitanje kupovine ruskih aviona i radarskih sistema, izjavio je prvi vicepremijer i ministar odbrane Aleksandar Vučić nakon sastanka s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Radarski sistemi

- Pokrenuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << smo pitanje kupovine vazduhoplova, protivavionskog oružja, radarskih sistema za potrebe bolje operativno-funkcionalne pripremljenosti Vojske Srbije - rekao je Vučić nakon sastanka s ruskim kolegom.

Šojgu je kazao da će početkom sledeće nedelje u Srbiji boraviti delegacija Ministarstva odbrane Rusije kako bi se precizirali detalji o nabavci vazduhoplova, radarskih sistema i protivavionskog oružja za potrebe VS.

Vučić je izrazio očekivanje da bi procedura nabavke borbenih sistema trebalo da počne u najskorije vreme.

Borbeni avioni „MiG 29M2“ kupovali bi se na robni kredit koji bi trebalo da odobri ruska strana, a realizovao bi se u tri faze do 2017. godine, objasnio je Vučić. On nije precizirao koliki robni kredit Srbija traži, navodeći da „nije tajna kolika je cena vazduhoplova i određenog protivavionskog oruđa“.

Vojni sporazum

Vučić i Šojgu su razgovorali i o sklapanju vojnotehničkog sporazuma koji bi trebalo da bude potpisan kad ministar Šojgu dođe u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji 1. oktobra.

Vučić je ocenio da je razgovor sa Šojguom bio „gotovo neočekivano prijateljski“ i da je trajao „dvostruko duže od planiranog“.

Tema sastanka bilo je i unapređenje vojnomedicinske i vojnoobrazovne saradnje, kao i Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu.

Dovoljno aviona za mir

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da je nabavka novih aviona tipa „MiG 29M2“ izuzetno značajna.

- Sa šest najsavremenijih aviona „MiG 29“, uz pet postojećih, bile bi delimično zadovoljene sve potrebe vazduhoplovstva u mirnodopskim uslovima - kaže Lazanski.

- Ukoliko bude realizovana i isporuka protivvazdušnog sistema S-300, koji može da ispaljuje rakete S-400, o čemu je bilo reči, i 16 sistema tipa „pancir“, koji se montira na kamione, onda će priča biti zaokružena.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.