Stižu jednokratni mobilni telefoni

Izvor: Blic, 31.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu jednokratni mobilni telefoni

Dok mi čitamo ovaj tekst, mnogo naučnika i pronalazača rade na tome da se telefon i ljudsko telo spoje u savršen uređaj za komunikaciju.



O budućnosti mobilnih uređaja za „Blic” priča Goran Stupar, medijski koordinator „Telenora”. Praktično Najpoznatiji japanski dizajneri mobilnih telefona već razmišljaju kako da razviju telefone koji bi bili produžetak ljudskog tela. Recimo da je mikrofon i zvučnik telefona vezan za zglob ruke – >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tako što bi se kosti koristile za prenošenje vibracija do uha i nazad, i na taj način bi se registrovao zvuk. Ili, da se pod kožu ubaci „digitalni tatu displej”, koji radi napajajući se putem protoka krvi korisnika. Displej je veličine 2 x 4 inča i direktno se priključuje na arteriju i venu, a može da komunicira sa blutut uređajima, bilo da su oni na telu čoveka ili – u njemu. Povezanost „Običan” korisnik mobilnog telefona, koji je do sada bio samo pasivan posmatrač događaja, moći će „aktivno” da učestvuje u njima – tako što će moći da deli informacije, recimo, sa svim ostalim korisnicima iste mobilne mreže. Informacije mogu biti tekst, zvuk, slika i tu nema ničeg novog. Ali, njihova će prezentacija biti nešto do sada neviđeno – nano tehnologije omogućavaju toliko jasnu i vernu sliku kao da se gleda sopstvenim očima. Tehnologija Budućnost telefona zavisi od tehnologije koja će biti dostupna u momentu proizvodnje – očekuje se da će nano tehnologije napraviti prevrat. Ekrani na dodir debljine tek nekoliko milimetara, osetljivi ne samo na dodir već i na okolinu u kojoj se korisnik nalazi, moći će da kombinuju informacije od navigacionog satelita i sa interneta i da prosleđuju korisniku sve što treba da zna o, recimo, najbližoj muzičkoj manifestaciji. Odmah se može preuzeti i sav multimedijalni sadržaj koji se odnosi na to dešavanje i sva ostala žanrovski slična – nešto poput servisa „last.fm” (koji na osnovu žanra kojem pripadaju izvođači koje sluša registrovani član pravi plej listu numera svih izvođača koje bi odgovarale trenutnom raspoloženju slušaoca). Jednokratni telefoni

Još 1999. godine Randice-Lisa Altschul patentirao je Phone-Card-Phone. To je u stvari papirni mobilni telefon napravljen od recikliranog papira sa 60 minuta razgovora. Njegova planirana cena u to vreme je bila 20 dolara sa mogućnošću da se ta minutaža dopuni, ali je on ipak bio predviđen za jednokratnu upotrebu. Što se tiče koncepta reciklaže, otišlo se i korak dalje, pa su korisnici dobijali i dva-tri dolara ako vrate aparat na prodajno mesto umesto da ga bace.

Smanjivanje

Postavlja se i pitanje koliko će telefoni moći da se smanjuju, koliko funkcija će moći da ponude korisniku... Po nekim istraživanjima, korisnici mobilnih telefona će se u budućnosti pre odlučivati za telefone jednostavnijih funkcija, ali sa praktičnijom upotrebom i, naravno, jeftinije modele. Načini komunikacije putem poziva, SMS-a, interneta i u poslednje veoma aktuelnog „Instant Messaging” dopisivanja, ostaće u žiži interesovanja. Samo će ti servisi evoluirati sami za sebe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.