Stižu: Rusi šalju hiljadu jurki

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 13:21

Stižu: Rusi šalju hiljadu "jurki"

Kako je izvestila ruska novinska agencija Tas, Zona specijalnih operacija trebalo bi da primi pošiljku od hiljadu detektora dronova "jurka" ovog februara.

Ova zanimljiva najava dolazi direktno iz dizajnerskog biroa Gagarin.

"Već smo isporučili oko 1.000 detektora dronova jurka Severnom vojnom okruga. Tehnologija je pokazala svoju izuzetnu sposobnost tokom nekoliko meseci rada. Počeli smo sa probnom serijom, a zatim je usledila manja pošiljka. U februaru ćemo poslati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još hiljadu detektora u zonu specijalnih operacija", potvrdio je biro Gagarin.

Portparol dizajnerskog biroa je detaljno izneo prednosti ovog proizvoda koji menja igru, otkrivajući da on efikasno sprečava tajne prilaze različitih civilnih helikoptera ruskim lovcima.

"Ova jedinstvena karakteristika značajno smanjuje opasnost od neočekivanih napada. Detektor je pokazao efikasnost protiv dronova proizvođača kao što su mavic, autel i DJI, kao i FPV dronova, koji rade na praćenim frekvencijama. Uprkos trenutnim ograničenjima jurki za otkrivanje svih brendova dronova, odlučno radimo na ublažavanju ovog problema u našem predstojećem unapređenom proizvodu", zaključio je izvor agencije Tas.

Prepoznajući prirodu uređaja visokih performansi, predstavnici konstruktorskog biroa su rekli da je ruska vojska izrazila zadovoljstvo zbog brojnih funkcija detektora dronova.

"Kada otkrije dolazeći dron, uređaj odmah daje informacije o potencijalnoj meti, omogućavajući borbenim trupama da preduzmu neophodne radnje. Ovi odgovori mogu se kretati od upotrebe uređaja i pušaka protiv dronova do malog vatrenog oružja, ili jednostavno traženja zaklona“, objašnjavaju iz biroa.

Imajući oblik sličan voki-tokiju, jurka može da otkrije dronove u dometu od 2 km.

"Ono što nas izdvaja od drugih sličnih uređaja na ruskom tržištu je naša superiorna kvalitativna prednost. Jurka nudi šire mogućnosti detekcije, sposobne da identifikuju različite dronove koji rade u našem frekventnom opsegu. Domet detekcije do 2,5 km nadmašuje konkurentske uređaje koji funkcionišu samo na udaljenosti do 1,5 km. Ovaj inovativni uređaj označava prekretnicu u 100% ruskom razvoju sa većinom njegovih komponenata lokalnog porekla. I dizajn i montaža su se u potpunosti odvijali na ruskom tlu“, naglašavaju programeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.