Stiže snažan ciklon – zahvatiće ceo region; A u Srbiji...

Izvor: B92, 26.Okt.2023, 13:22

Stiže snažan ciklon – zahvatiće ceo region; A u Srbiji...

Večeras će veoma snažan oblačni sistem sa severa Italije zahvatiti oblast severnog Jadrana, Sloveniju, severozapad Hrvatske i Istru.

To će doneti veoma obilnu kišu i snažne pljuskove sa grmljavinom, navodi meteorolog Đorđe Đurić u najnovijoj vremenskoj prognozi.

Očekuju se i snažne grmljavinske oluje.

Najobilnije padavine očekuju se na zapadu, jugozapadu, severu i severozapadu Slovenije, u Istri, na severu Dalmacije, u oblasti Velebita i u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << severnog Jadrana.

U ovim predelima očekuje se da padne više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a na pojedinim lokacijama i preko 200 litara, pa se očekuju poplave i bujice.

Očekuje se i opasnost od snažnih superćelijskih oluja sa gradom, uz veoma intenzivnu grmljavinu.

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom proširiće se potom i na ostatak Hrvatske, BiH, ali i na Crnu Goru. Ipak, na jugu Dalmacije, u Hercegovini i na crnogorskom primorju i pored toga što se očekuju obilniji pljuskovi i grmljavinske nepogode, one neće biti tako izražene kao u oblasti severnog Jadrana.

Tokom petka ovaj ciklon svojim centrom premeštaće se dalje na severoistok prema centralnoj Evropi, a tokom dana doneće jake i olujne vetrove i padavine i Srbiji, ali u znatno blažem obliku u odnosu na region.

Dakle, za napomenuta područja od večeras do subote ujutro preporučuje se ogroman oprez zbog veoma opasnih vremenskih (ne)prilika, koje pored toga što mogu da izazvu materijalnu štetu, mogu biti potencijalno opasne i po ljudske živote.

Meteorolog Đorđe Đurić rekao je za Telegraf da će danas u Srbiji biti promenljivo vreme, ali i dalje natprosečno toplo.

Ovog prepodneva kiša pada uglavnom u Bačkoj, Sremu, Mačvi, u Podrinju i ponegde na istoku Srbije.

U ostalim predelima Srbije je suvo.

U narednim satima kiša se očekuje uglavnom u severnim i centralnim predelima Srbije i to uglavnom na području Vojvodine, Mačve, Podrinja i u delovima Kolubarskog okruga i u delovima Šumadije i Pomoravlja.

Oko 13 časova prolazna kiša očekuje se i na širem području Beograda.

Padavine su slabog intenziteta i ne očekuju se obilne količine.

U ostalim predelima očekuje se suvo, na jugu i jugoistoku i sunčano.

Maksimalna temperatura biće u Srbiji danas od 20 do 25°C, na istoku Srbije i više.

Znatno jače pogoršanje vremena očekuje se sutra, pa će snažan ciklon doneti padavine i olujne vetrove, ali i vrlo toplo vreme.

Za vikend stabilizacija vremena, kako prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.