Izvor: Blic, 13.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže proleće, a sa njim i alergije

Stiže proleće, a sa njim i alergije

Od početka proleća pa sve do jeseni svakodnevno udahnemo oko 5.000 biljnih klica - alergičnim osobama je za veoma burnu reakciju dovoljno i samo 40. Simptomi alergijske kijavice su zapušen nos, golicanje i sekret iz nosa, upala očiju, a često i problemi s varenjem. Osim toga, javlja se poremećaj sna i opada kompletan učinak. Alergija na polen je potcenjena bolest, iako se pravom terapijom dosadni simptomi relativno lako otklanjaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kažu nemački lekari u tekstu koji prenosimo iz 'Šterna'.

Aktivne materije, kao što je hromoglikat, sprečavaju stvaranje hormona histamina koji nakon kontakta sa polenom izaziva upalu. Važno je da se terapija započne 15 dana pre no što krene polen. Protiv akutnih tegoba mogu da pomognu i novi antihistaminici, koji ne izazivaju umor, sušenje sluzokože niti glad. I kortizon u obliku spreja sprečava upalu, a nema neželjenih efekata.

U Nemačkoj se vakcina protiv alergije daje isključivo teškim pacijentima, a uskoro će u laboratorijama biti proizvedena savršena sredstva za vakcinaciju koja će organizam učiniti imunim, bez neželjenih nuspojava. CDC/Ma

Najnovije otkriće

Skloni ste alergijama? Uzmite vitamin E! Prema pisanju uglednog medicinskog časopisa 'Lanset', ovaj vitamin smanjuje rizik od alergije pod uslovom da se dnevno unosi u količini od četiri do šest miligrama. Drugim rečima, dovoljno je da posle svakog obroka pojedete četiri-pet lešnika - naime, u sto grama lešnika ima 25 mg vitamina E. CDC/GB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.